Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Recenze: Ráj v Severní Koreji aneb rozpad státu očima dítěte

Recenze: Ráj v Severní Koreji aneb rozpad státu očima dítěte
Recenze: Ráj v Severní Koreji aneb rozpad státu očima dítěte  (Autor: nakladatelství CPress)
13. dubna 2017
12:57

Roky hladovění, smrt otce na vlastní oči či sestra prodaná jako nevěsta. Žít v Severní Koreji není žádný med, obzvlášť ne, pokud nepatříte k privilegované vrstvě. Příběh Josepha Kima bez příkras odkryje, jak vypadá zhroucený sen o komunismu.

Na téměř tři sta stranách vám korejský autor nabízí vhled do jedné z nejtajemnějších říší světa. Příběh začíná velkým hladomorem v roce 1994 a při popisu událostí nevěříte, že se to mohlo právě v této době stát.

Barvitý popis trápení je o to intenzivnější díky autorově schopnosti nechat mu jeho dětskou naivitu, která se ale každým dnem vytrácí. Sami tak cítíte, že s hlavní postavou rostete a každým písmenem vás víc zajímá, jak to dopadne. A fascinovaně sledujete, co všechno provází nejen totální rozpad státu, ale i následné nezadržitelné zhroucení lidských vazeb.

Ano, dají se najít i chyby. Například že všechny míry jsou v knížce americké, takže prostě nemáte představu, kolik právě kluk měří nebo váží. Případně ne vždy dobře zvládnuté korektury. Ale obsah předčí formu a knížka jistě stojí za přečtení. Protože takových sond (ideologicky nezabarvených) do nejtužší diktatury na světě je v češtině méně, než by bylo záhodno.


Joseph Kim

Pod stejným nebem

nakladatelství CPress, 2017

296 stran

Hodnocení: 85 %

Zobrazit celou diskusi