Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

»Hračky« Olbrama Zoubka znovu ožijí: Možná i díky čtenářům Blesku!

Autor: idh - 
2. ledna 2017
13:51

Hrací prvky na dětském hřišti Kaštánek na Praze 7 vytvořil Olbram Zoubek se svou první ženou na počátku 60. let 20. století. Město je nyní chce opravit za jeho účasti a v navrácení jejich krásy můžete pomoci i vy.

Nejspíš většina Pražanů narozených po roce 1960 by si tuhle nezvyklou práci sochaře Olbrama Zoubka (90) vybavila jako místo, kde si sami hráli. Teď se hrací prvky, které vytvořil ve spolupráci se svou první ženou Evou Kmentovou (†52), dočkají obnovy. „I když už některé věci sám nezvládnu, mám z té opravy radost,“ prozradil Zoubek Blesku.

Odbor ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy projekt na rekonstrukci prvků i okolí do původního stavu odstartoval loni na podzim. Zoubek a jeho spolupracovníci se na realizaci podílejí. Podle jeho asistenta hrozilo, že celé hřiště bude srovnáno se zemí. Naštěstí se někdo začal zajímat o původ nezvyklých prvků na dětském hřišti Kaštánek při ulici Nad Královskou oborou na Praze 7.

„Je to samozřejmě umělecké dílo,“ řekl Blesku sochařův asistent Jakub Grec. „Ale rozhodně chceme, aby hřiště bylo především pro děti.“ Rekonstrukce bude náročná, je třeba dostat se do hloubky k základům, ale výsledek by měl stát za to. „Napomoci vrátit prvkům jejich původní podobu může i veřejnost,“ uvedl Grec. Od loňska totiž spolu se Zoubkem prostřednictvím facebookové skupiny „Vetřelci a volavky – normalizační sochy“ pátrají po barevných fotografiích hřiště z let 1961 až 1985. Původní barevnost prvků totiž nikde není zaznamenána. Napomoci při obnově díla tak mohou i čtenáři Blesku, kteří si na hřišti hrávali.

Proč se město rozhodlo opravovat právě tato díla? „Všechny herní prvky v pražských parcích musejí procházet povinnou roční revizí. Právě proto, že sochy jsou přímo na dětském hřišti, většina návštěvníků je považuje za herní prvky,“ prozradila radní Jana Plamínková. „K nim jsme dostávali dopisy, že porušují normy a je nutné je upravit. Začali jsme tedy řešit jejich úpravu, dopadové plochy, snížení výšky a podobně. V rámci těchto prací a dohledávání dokumentace se zjistilo, že se jedná o autorské objekty pana Olbrama Zoubka. Celou akci jsme začali řešit komplexně a že to vyšlo v roce, kdy pan Zoubek slavil kulaté jubileum, byla šťastná shoda náhod,“ dodává Plamínková.

Máte fotografie hřiště Kaštánek? Pošlete nám je na e-mail tip@blesk.cz a my je předáme přímo Olbramu Zoubkovi.

londynskypes ( 2. ledna 2017 14:15 )

na rozbiti hlavy ,vyrazeni zubu, fakt umelecke dilo!!!

Zobrazit celou diskusi