Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Bratři Kličkové - vojenská disciplína je dostala až na vrchol!

Bratři Kličkové - vojenská disciplína je dostala až na vrchol!
Bratři Kličkové - vojenská disciplína je dostala až na vrchol!  (Autor: nakladatelství XYZ)
17. září 2016
13:16

Dětství v komunistickém Sovětském svazu, tvrdý dril od přísného otce, lampasáka sovětské armády, a stěhování z jedné strohé vojenské základny na druhou. Tak vypadalo dětství jedněch z nejúspěšnějších boxerů v historii tohoto sportu – bratrů Vitalije (45) a Vladimira (40) Kličkových.

Kniha Bratři Kličkové německého autora Lea G. Lindnera popisuje život obou boxerů od dob dětství v sedmdesátých letech minulého století až po největší sportovní úspěchy. Během těch se starší Vitalij zmocnil tří hlavních vítězných pásů boxerské těžké váhy – WBA super, WBO a IBF. Mladší Vladimir se rozhodně nedal zahanbit a stal se mistrem světa v těžké váze i vítězem olympijských her v americké Atlantě a vyhrál více než 60 profesionálních zápasů.

Rané začátky obou boxerů nenasvědčovaly tomu, že se z nich stanou celosvětově uznávané hvězdy a jedny z největších ukrajinských celebrit žijící v luxusu. Jako chlapci se spolu s rodiči stěhovali od jedné šedivé vojenské základny ke druhé, podle toho kam velitelé sovětské armády odveleli jejich tátu, důstojníka sovětského letectva. Jeho úkol byl jasný – chránit socialismus před kapitalistickou hrozbou. Kromě nesčetných pobytů ve vojenských posádkách po celém Sovětském svazu strávili Kličkovi pět let dokonce i na sovětské základně v československé Mimoni.

Kromě zajímavých historických faktů o obou bratrech i jejich rodině a vztazích obsahuje kniha i detaily z rodinného života. Některé založené na rozhovorech s lidmi z okolí rodiny, jiné spíš na autorových domněnkách… Lindner ale v knize dochází k zajímavému závěru. Za fantastickým úspěchem obou bratrů stojí nejen jejich skvělý fyzický fond a nesporný talent k bojovým sportům. Nečekanou výhodou byla v jejich případě právě extrémně přísná výchova a dril vštěpovaný otcem a později i armádou. Tak jako ona neodpouštěla sebemenší slabost, byli na sebe velice tvrdí i sami bratři Kličkovi. Vojenská disciplína byla jejich cestou na vrchol.

Stojí biografie Kličků za přečtení? Pokud patříte mezi fanoušky bojových sportů, tak určitě. Přestože vysoké literární kvality byste v knize hledali marně, popis života slavných boxerských legend je opravdu zajímavý. A pro někoho snad může být i inspirací, jak si ve sportu vydřít úspěch.


Leo G. Lindner

Bratři Kličkové

Nakladatelství XYZ, 2016

332 stran

Hodnocení: 80 %

jarda304 ( 17. září 2016 13:40 )

Vida tak okupanti "Rusaci" byli ve skutečnosti Ukrajinci. A to ti, kteří dnes vládnou v Kyjeve a havlisti je podporují

Zobrazit celou diskusi