Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Moderátor Oscarů: Oběšená babička, zastřelení černoši a cena bílých lidí

Autor: ČTK, sou - 
29. února 2016
07:35

Černošský komik Chris Rock se na letošním ročníku předávání cen americké filmové akademie Oscar vrátil do role moderátora večera. A od první chvíle nenechal nikoho na pochybách, že se v sále vznáší velký slon – a on rozhodně nebude tím, kdo by předstíral, že ho nevidí.

Příslovečným slonem byl poprask kolem výhradně bělošských nominací ve všech hereckých kategoriích – a celkové převládající „bělosti“ nejprestižnějších cen filmového světa, napsala v pondělí agentura Reuters. 

V úvodním monologu prošpikovaném kousavými výroky, jež si nebraly servítky, mimo jiné popsal diskriminaci ve stylu „dívčích spolků“, která prostupuje celým filmovým průmyslem. Připravil si tak jeviště pro noc plnou gagů, jež se opakovaně vracely k tématům rasové politiky. 

Tři a půl hodiny trvající živě vysílaný pořad, který bývá proslulý svou sebestřednou pompou, tak proměnil v nepříliš zdrženlivou satiru drnkající na problémy začlenění menšin a společenské rozmanitosti. Navázal tak mimo jiné na kampaň vedenou na sociálních sítích pod hashtagem #OscarsSoWhite (příliš bílé Oscary) a hnutí Black Lives Matter (Na černých životech záleží).

Video DiCaprio má Oscara a řekl: Globální oteplování je skutečné. - Reuters
Video se připravuje ...

Moderátor si nebral servítky 

Rock si na slavnostní večer oblékl bílé sako a nenuceně se představil jako moderátor pořadu „jinak známého jako Ceny bílých lidí“ a dodal: „Uvědomte si, že kdyby nominovali i moderátory, tak bych tuhle práci nedostal.“ 

Od té chvíle bylo jasné, že si Rock nehodlá brát servítky. S hraným pobavením se například podivoval, proč se v 50. nebo 60. letech nikdy nezvedl takový odpor jako letos proti nedostatku rasové rozmanitosti. A sám si odpověděl: „Protože tenkrát jsme měli k protestům vážné věci.“ 

„Byli jsme moc zaneprázdnění tím, jak nás znásilňovali a lynčovali, než abychom se starali, kdo se stal nejlepším kameramanem,“ pokračoval. „Když se vám babička houpe na stromě, je vážně těžké zajímat se o to, jaký je nejlepší zahraniční krátký dokumentární film.“ 

Své jízlivé šlehy ale nesměroval jen na Hollywood. Jeden z největších výbuchů smíchu vyvolal, když zažertoval, že každoroční oscarová připomínka v podobě sestřihu všech filmových hvězd, které v předchozím roce zemřely, by měla být raději věnovaná „černochům, co loni zastřelili poldové, když šli do kina“

Situaci se pokusil zjemnit pozváním členek skautské družiny 

Tento motiv po úvodním monologu pokračoval i ve vstupech a předtočených klipech během celého večera. Během jednoho z nich – parodii na scénu z nominovaného sci-fi dramatu Marťan o astronautovi, který uvízl na Marsu – Rock ve filmu nahradil marťanského trosečníka Matta Damona. A hádka činitelů NASA, zda má nebo nemá cenu pokusit se dostat ho zpátky na Zemi, tím nabrala nový rozměr. 

V další předtočené scénce Rock ve smokingu vešel do kina v Comptonu, převážně černošském předměstí Los Angeles, a zeptal se několika návštěvníků, jestli viděli některý z filmů nominovaných na letošní Oscary. Nikdo neodpověděl kladně. Ale všichni řekli, že viděli a líbilo se jim kritikou oceňované hiphopové drama Straight Outta Compton, které se nedostalo mezi nominované v žádné z kategorií.

Aby trochu vyvážil společenskou satiru jemnějším humorem, pozval jednapadesátiletý Rock do hlediště členky skautské družiny své dcery, aby hostům usazeným na sedadlech prodávaly skautské sušenky. Tato skautská přepadovka jim vynesla přes 65 tisíc dolarů (asi 1,6 milionu korun).

naidka ( 29. února 2016 16:18 )

"Hlupáci" převládají - bohudík.

naidka ( 29. února 2016 16:14 )

Kamii - moje řeč

naidka ( 29. února 2016 16:11 )

Dívat se 3 hodiny na tuto jistě vtipnou opičku, to bych nedala.

placenta ( 29. února 2016 14:51 )

když ciká.ni zloběj tak co s nima bum bum

xxxx678 ( 29. února 2016 14:46 )

Poslouchala jsem to pozorně, a moderoval to velmi vtipně.Nejsem žádná hlupačka, možná ty spíš rasista. A pozitivní bylo na večeru to, že vybrali tisíce dolarů na skauty. Buď zdráv!!

Zobrazit celou diskusi