Zlaté glóby se vnímají jako předkolo Oscarů, jež mnohé o udílení zlatého rytíře na cívce filmového pásu napoví. A Ceny české filmové kritiky, jejichž ambicí je upozornit na nejlepší filmové počiny roku, by měly být vodítkem pro březnové rozdělování Českých lvů. Do jaké míry to tak je, nechci licitovat. Každopádně v Arše zvítězil u kritiků snímek scenáristy a režiséra Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově, jenž zabodoval jako nejlepší film, nejlepší režie, i scénář. A jistě uspěje i na večeru Českého lva, kde je na křišťálovou sošku nominován v patnácti kategoriích.

V náhledu na díla naší kinematografie se Ceny české filmové kritiky a Český lev poměrně shodují. Na poli prezentace, prestiže nikoli. I když přihlédneme k faktu, že Český lev je léta zavedený a Ceny české filmové kritiky se teprve konaly šestým rokem, rozdíl v jejich atraktivnosti, síle poslání je velký.

Má dáti, dal

Ceny české filmové kritiky se tváří jako komorní podnik, jenž si na pompu nehraje. Ale to neznamená, že by neměl ctít etiketu, formální dress code včetně Creative Black Tie, jež váhu jeho existence podtrhne. Což se neděje. V Arše spadají sešlapané podpatky, zimní kozačky, džíny, potištěné košile do normy. Dlouhé, pro Glóby příznačné toalety jsou zde výjimkou, separátní saka vítězí nad obleky. Většina outfitů aktérů v publiku připomíná kreace strejců a tet abiturientských večírků. Já vím je to kruté, ale je to tak.

Na předávání cen Českého lva se jeho účastníci snaží dostát gala, jakési iluzi společenského pozlátka, které je odjakživa se světem stříbrného plána spojené. V Arše nikoli. O deficitu hereckých hvězd, osobností kulturního života nemluvě. Letos měl snad smoking jen herec a režisér Vojta Kotek, jenž spolu s kolegyní Marií Doležalovou předávání cen moderoval. Ona měla dlouhou róbu a její nová láska, tanečník z TV soutěže StarDance, Marek Zelinka, který ji doprovázel, sportovní bundu a pruhovaného kulicha. Asi tak.

P.S. Téma kultury se věnující publicista Martin Hradecký se na face booku vyjádřil, že okrajově sledovanou stanicí ČT Art zaznamenané Ceny české filmové kritiky mají štěstí, že o nich téměř nikdo neví. Něco na tom je. Do jaké míry za to mohou pořadatelé, nakolik nedostatek kultivovanosti zastoupených hostů, akci dehonestující ležérnost leckterých herců, nechme, jak se lidově říká, koňovi.

Alena Mihulová a Tatiana Vilhelmová: Velká hra a malá domů

Představitelka Vlasty v úspěšném snímku Domácí péče, Anna Mihulová, jež dostala cenu za nejlepší ženský herecký výkon, by zasloužila, aby jí na večer propůjčila róbu některá ze zavedených módních značek. Bohužel se tak nestalo. Anna v šatičkách s laciným páskem, na ně navrstveným bolerkem a v levných botách s květem vypadala vedle kolegyně Tatiany jako chudá příbuzná. Pelerínou doprovozený, do detailu vyladěný outfit Táni je naopak příkladem, jak to má být.

Známka: 3

Alena Mihulová a Tatiana Vilhelmová: Velká hra a malá domů
Autor: Herminapress.cz

Vojta Kotek: Ctěná klasika

Fešný herec, jenž na konci letošního roku coby režisér debutoval recenzenty vlažně přijatou, ale diváky v kinech hojně navštěvovanou komedií Padesátka, slavnostní večer v Divadle Archa spolu s herečkou Doležalovou moderoval v předpisovém, lakýrkami správně doprovozeném smokingu, jemuž ani saténový pás nescházel. Bohužel byl v Arše takzvanou bílou vránou, byť k události patřičný dress code tak tradičně velel.

Známka: 1

Vojta Kotek: Ctěná klasika
Autor: Herminapress.cz

Martha Issová: S respektem k události

I ona se ocitla mezi třemi adeptkami na cenu za nejlepší ženský herecký výkon za part ve snímku Sedmero krkavců. Nominaci sice neproměnila, ale jako jedna z mála příležitostí daný ráz oblečení dodržela a ani letos se nepodrobila ignorantské většině. Což dokazují i saténově lesklé šaty se zvýrazněným pasem, asymetrickou sukní plus síťovaným, kůží lemovaným živůtkem. Žlutý akcent bot celek oživí, a i když můžu licitovat, zda byla volba modelu pro typ Marthy šťastná, palec nahoru zaslouží.

Známka: 1

Martha Issová: S respektem k události
Autor: Herminapress.cz

Vojtěch Dyk: Hluchý výstřel alternativy

Sex-idol dívek a žen zvolil sivé, nad kotníky ohrnuté džíny a šněrovací boty s odřenými svršky. Ohrnutý jazyk na jedné z nich plus akcent šedých ponožek se žlutými terči puntíků, jež se ve verzi black & white opakují na košili s vysoko ohrnutými, s vázankou kontrastujícími rukávy, jasně vypovídá o potřebě kreativní hravosti, kterou za doprovodu nepochopitelné směsi náramků herec a zpěvák nezvládl. O ignoraci dress code nemluvě.

Známka: 4

Vojtěch Dyk: Hluchý výstřel alternativy
Autor: Herminapress.cz

Marie Doležalová a Marek Zelinka: Panoptikum Czech made

Široká veřejnost ji zná z TV seriálu Cesty domů, někteří díky úspěšnému blogu s jarmuschovským názvem Kafe a cigárko, jenž získal cenu Magnesia Litera. A kdekdo též z nedávné soutěže StarDance, v níž se protancovala k vítězství. Rudá róba, v níž v Arše moderovala, obstála dobře, ale bunda na zip, jejíž smyčky mohou vzdáleně připomínat persiánové rouno, poslala styling do pekel. A outfit Maruščiny lásky, tanečníka ze StarDance Marka, který ji dělal doprovod, je bizarností na entou.

Známka: 5

Marie Doležalová a Marek Zelinka: Panoptikum Czech made
Autor: Herminapress.cz