Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nebaví vás čekat na vlak? Zažeňte nudu hudbou, veřejné piano dorazilo i do Plzně

Autor: ČTK - 
19. ledna 2016
20:18

V secesní budově hlavního vlakového nádraží v Plzni si mohou od úterý cestující zahrát na piano. Zpříjemní si tím čekání na vlak. Černý akustický nástroj, který stojí samostatně uprostřed prvního patra haly, byl koupený z výtěžku aukce jednoho z portrétů obyvatel Plzně, které loni vznikly v charitativním projektu Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015. Další peníze dali sponzoři, uvedl Christian Potiron ze společnosti Plzeň 2015, který obraz zhruba za 10 000 korun vydražil.

Plzeň se připojila k městům, která do veřejného prostoru umisťují piana, aby hudbou zkulturnila ulice či čekárny na nádražích. Na veřejný klavír si může zahrát kdokoliv a kdykoliv. Na nástroj už za první hodinu po instalaci zahrála desítka zvědavců. Piano by mělo na vlakovém nádraží v Plzni sloužit mnoha lidem mnoho let.

Projekt Tvář Plzně navazoval na výstavu portrétů novozélandských Maorů od plzeňského rodáka Gottfrieda Lindauera. Výtvarníci namalovali portréty deseti současných lidí spojených s Plzní.

Peníze z aukcí portrétů šly podle jejich přání na projekty charity, do psího útulku, do dětského domova, kavárně, která zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním, a podobně. Jeden z portrétovaných, Adam Vlček, který provozuje Pivní kavárnu Francis na náměstí, chtěl piano do veřejného prostoru. Podle Potirona právě Vlček přidal na klavír další peníze a výhodnou cenou, instalací a servisem sponzorsky přispěl také plzeňský prodejce klavírů. „Odsouhlasily to České dráhy a pomohly tomu,“ řekl. Podle Potirona je nádraží nejlepším místem, není v něm zima a neprší tam.

„Představa veřejného piana v Plzni mi v hlavě ležela dlouho. V zahraničí jde o vcelku běžnou věc a s piany se člověk často setká na letištích, nádražích i v ulicích," dodal Vlček.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi