Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

100 gay zpěváků z Londýna uchvátilo Prahu. Z těl vytvořili i českou vlajku

Autor: Matěj Smlsal - 
15. srpna 2015
06:05

Více než 100 homosexuálů ohromilo vyprodaný sál Nové scény Národního divadla. Sbor The London Gay Men´s Chorus zaujal jak zpěvem, tak vtipem. Jeden z členů například posadil na klavír plyšového krtečka a poté vytáhl fotku legendární české zpěvačky. „Dovolte mi, abych vám řekl, proč 100 gay zpěváků přijelo do Česka. Je to proto, že vy máte… Hanu Zagorovou!“ pronesl a publikum ho odměnilo smíchem i bouřlivým potleskem.

Ovace si vysloužil sbor i za řadu originálních nápadů. Například poslední písně odzpívali členové v tričkách tří barev - modré, červené a bílé. Nejdříve se postavili tak, aby vytvořili podobu britské vlajky. Na závěr se ale přeskupili dokonce do české.

Koncert byl jednou z nejočekávanějších akcí LGBT festivalu Prague Pride. „Dva naši členové jsou z Prahy. A když jsme hledali nějaké místo, kde podpořit gaye, tak nám doporučili Prahu. Řekli jsme si, že pátý ročník Prague Pride je dobrá příležitost,“ prozradil Blesk.cz předseda sboru John D Carrion těsně před vystoupením.

Mezi diváky seděla i pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), kterou doprovodil mluvčí magistrátu Vladimír Řepka. Podívat se spolu přišly také moderátorky Ester Janečková a Lejla Abbasová.

Video Tuhle partu zpěváků přilákala do Prahy Zagorová! Proměnili se v českou vlajku. - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

Tématem letošní Prague Pride je šikana a homofobie. To se projevilo i na jedné části koncertu - během zpěvu se promítaly záběry, jak Rusko a další státy utlačují lidi z LGBT komunity.

Kromě londýnských zpěváků vystoupil na jevišti také český gay sbor Doodles. A stejně jako London Gay Men´s Chorus si vysloužil ovace ve stoje.

Jít někam společně bývá problém

Většina členů sboru je v Praze už delší dobu. Vystoupili například na Staroměstském náměstí, Karlově mostě či britské ambasádě.

Když ale chtějí jít někam všichni společně, mívají problém. Jednou z výjimek byla čtvrteční večeře, kdy s přáteli zaplnili 160 míst v jedné pražské hospodě. „Jinak lidé chodí do různých podniků, barů, restaurací. Létáme i více letadly,“ prozradil předseda John.

Sbor existuje od roku 1991, začínal zpívat v devíti členech ve stanici londýnského metra. Nyní má dohromady přes 200 členů a je největším gay sborem v Evropě. „Všichni jsou gayové. Přijali bychom i člena, který není, ale zrovna teď jsme všichni,“ tvrdí předseda.

A mezi některými už vznikla i láska. „Ve sboru je spousta párů. Někteří se už jako partneři připojili, jiní se dali dohromady až poté. Je tu kolem 10 až 12 párů,“ dodal John D Carrion.

London Gay Men´s Chorus se zapojí i do sobotního průvodu Prahou. Ten vyrazí ve 13 hodin z Václavského náměstí směrem na Letnou. Loni se ho zúčastnilo téměř 20 tisíc lidí.

rudyptak48 ( 15. srpna 2015 16:16 )

Praha už není Čechů ráj, jak se zpívá v jedné písni. Je to ráj podvodníků, tunelářů, korupčních politiků a pedofilů. Ještěže se toho kněžna Libuše nedožila.

zauber ( 15. srpna 2015 09:48 )

Ani bych neřekl. Obojího je čím dál víc a mají podobnou potřebu zviditelňovat se a předvádět se. Nejraději by většinové, normální společnosti diktovali a určovali pravidla té jejich hry.

cipisek134 ( 15. srpna 2015 09:48 )

honza54: SUPERBINGO!!!

dzery ( 15. srpna 2015 09:41 )

Není to prznění státního symbolu??

jana999 ( 15. srpna 2015 09:16 )

tak lepší buzny než islám

Zobrazit celou diskusi