Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Ukrajinu se skoro zapomnělo a přitom... Kruté boje zuří na letišti v Doněcku!

Autor: ČTK, simao - 
15. ledna 2015
20:10

Prudký útok povstalců a odvetná dělostřelecká palba Ukrajinců. Mezinárodní letiště v Doněcku je druhý den místem mimořádně tvrdých bojů. Na východě Ukrajiny dál pokračuje protipovstalecká operace. Kdo v ní ale má navrch, není vůbec jasné.

O každé patro letištního terminálu v Doněcku se nyní bojuje dle agentury Unian. Po několikaměsíčních střetech zbyla z budovy jen ohořelá konstrukce. „Došlo na boj muže proti muži, je to Stalingrad 21. století,“ tvrdila agentura s odkazem na rozhodující bitvu na východní frontě druhé světové války.

Podle ukrajinského novináře, který se odvážil do ohniska bojů, proti armádě údajně útočí jednotka ruských dobrovolníků s označením Sparta. Rusové prý na okraji budovy vztyčili prapor doněckých separatistů, strategicky důležité druhé patro terminálu se jim ale dobýt nepodařilo. Armáda prý na letiště povolává rezervy.

Vzbouřenci dnes zopakovali své středeční prohlášení, že boj o doněcké letiště trvající prakticky od léta už skončil jejich vítězstvím. „Nad letištěm vlaje náš prapor, vyčištění prostoru se dokončuje,“ prohlásil šéf doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko. Letiště údajně brání posledních deset ukrajinských vojáků, kteří se odmítají vzdát. Část Ukrajinců prý z boje utekla.

Selezňov tyto informace popírá. „Boje o doněcké letiště pokračují, ale prostor je náš,“ konstatoval ukrajinský mluvčí. Jeho slova potvrdil poradce prezidenta Petra Porošenka Jurij Birjukov, podle něhož je situace na letišti těžká, jak už byla několikrát. „Naše dělostřelectvo pracuje na plný výkon,“ řekl Birjukov listu Ukrajinska pravda.

Do prostoru letiště se ve středu a dnes opakovaně pokusila proniknout monitorovací skupina Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), ale kvůli bojům musela cestu vzdát. Mluvčí mise OBSE Irina Gudymová agentuře Interfax řekla, že pozorovatelé se museli vrátit kvůli silné ofenzívě povstalců.

tgbg ( 16. ledna 2015 08:03 )

Že by se konečně začalo blýskat na lepší časy i v těchto zavšivených ulhaných plátcích?Všichni inteligentní nebo jen trochu logicky uvažující lidé ví,že konflikt vyvolali teroristické špíny z Ruska a že letoun s těmi stovkami nevinnými lidmi na palubě sestřelili zasr*ní Ruskáci.

tgbg ( 16. ledna 2015 08:02 )

Za dva roky se bude připomínat sté výročí gigantického sociálního experimentu, který v Rusku rozpoutali bolševici-komunisti. Kolébka experimentu se k výročí blíží ve stavu před zhroucením, o kterém se už v Rusku samotném točí drsné filmové snímky. Experiment za sebou zanechal milióny poznamenaných, kteří se v jeho období narodili a vyrostli a nejsou s to se následků zbavit ani po čtvrtstoletí v jiném režimu.Jsou to lidé nešťastní ze svého života.

tgbg ( 16. ledna 2015 07:58 )

Moskevský prapor nejen, že mává „neonacistickým symbolem připomínajícím komunistickou svastiku jako svoji vlajkou“. Tento symbol je ve skutečnosti bolševický používaný různými divizemi Stalina během druhé světové války a rovná se to salutování samotnému Stalinovi na potvrzení své oddanosti jeho toxické ideologii a oslavě četných nechvalně známých ruských nacistických zvěrstev.......stop ruským náckům a jejich propagandě.

tgbg ( 16. ledna 2015 07:56 )

Moskevská nacistická teroristická junta je nelegitimní dál tu není co řešit ,kdo podporuje moskevskou juntu je terorista a jako s teroristou s ním musí být zacházeno. Moskevská junta řízená Ruskem , vědomě ,záměrně a cíleně navedla civilní letadlo nad místo bojů ,dobře věděli proč to udělali, vrazi dalších 295 lidí + tisíců civilistů ukrajiny+ oděský masakr. Krev a životy těchto lidí má na svědomí moskevská fašistická junta.

tgbg ( 16. ledna 2015 07:53 )

Výchova HITLERJUGEND na školách v Rusku fašistickými teroristy placenými ruskem. Rusáci se učí, jak vraždit civilisty.

Zobrazit celou diskusi