Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ukrajinou zmítají stále tvrdé boje: Porušují příměří?

Autor: ČTK - 
17. ledna 2015
14:16

Ukrajinští vojáci úspěšně odrážejí útoky separatistů na doněcké letiště a způsobují vzbouřencům těžké ztráty. Na tiskové konferenci v Kyjevě to dnes oznámil armádní mluvčí Andrij Lysenko. Vládní jednotky mají podle něj strategicky významný prostor pod kontrolou, i když situace na letišti je "obtížná".

O doněcké mezinárodní letiště, které je hlavním ohniskem devět měsíců trvajících ozbrojených srážek, svádějí obě strany už třetí den mimořádně tvrdé boje. "Situace na letišti je skutečně obtížná, ostřelování ani pokusy o útok neustávají. Naše veleni ale situaci operativně zvládá, vysílá jednotkám posily, munici, potraviny a léky," řekl Lysenko.

V noci na dnešek se z letiště podařilo vyvézt zraněné ukrajinské vojáky, řekl dále mluvčí, aniž upřesnil jejich počet. Na celém území Donbasu byli podle něj za posledních 24 hodin zabiti tři vojáci, zraněno jich bylo osmnáct.

Povstalci v pátek oznámili "konečné dobytí" strategického letištního areálu, ale i jejich dnešní informace potvrzují pokračování bojů. Ukrajinská armáda podle vojenského štábu doněcké "lidové republiky" soustřeďuje svůj tlak kromě doněckého letiště i na město Horlivka, kde údajně v noci zahynuli dva civilisté včetně jednoho dítěte. Všechny pokusy vládních jednotek proniknout do prostoru letiště byly podle vzbouřenců bezvýsledné.

Rozlehlý areál doněckého letiště podle ukrajinských médií ani jedna z bojujících stran od počátku konfliktu nikdy plně nekontrolovala. Terminály a menší technické objekty, kterých jsou desítky, přecházejí z ruky do ruky, některé už jsou zcela zničené a pro účinné bojové operace nepoužitelné. Větší část největšího, takzvaného nového terminálu, meteorologickou věž a torzo řídící věže nicméně od léta kontroluje ukrajinská armáda.

tgbg ( 17. ledna 2015 20:32 )

Ruská vláda vůbec nemá přehled o tom, kdo za jejich zájmy bojuje. Jsou to bandy samozvaných bojovníků, žoldáků,sebranka zločinců, vrahů, bolševiků, komunistů a fašounů, kterým nejde o vyřešení problému, ale o to, zastřílet si za prachy. Na Ukrajině probíhá genocída a to už jenom tím, že tam tyto vrahy nechává Ruská vláda bez prostředků a ti drancují a vraždí ukrajinské civilisty. Bez pomoci EU a USA by ukrajinští civilisti již dávno zemřeli hladem. Rusko podporuje vraždění a vyhánění ukrajinských civilistů, je to hnus.

ninka64 ( 17. ledna 2015 19:21 )

Ukrajinská vláda vůbec nemá přehled o tom, kdo za jejich zájmy bojuje. Jsou to bandy samozvaných bojovníků, žoldáků,sebranka zločinců, vrahů a fašounů, kterým nejde o vyřešení problému, ale o to, zastřílet si za prachy. Na Ukrajině probíhá genocída a to už jenom tím, že tam lidi nechává Ukrajinská vláda bez prostředků, bez pomoci a EU a USA tomu přihlíží a podporuje to, je to hnus.

ivoadler ( 17. ledna 2015 15:18 )

Už je načase, aby se to rozřízlo. Jinak se bude bojovat dál a budou další mrtví.

Zobrazit celou diskusi