Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Ukrajinské volby vyhrál Porošenkův blok: Parlament ovládne prozápadní většina!

Autor: ČTK - 
26. října 2014
20:10

Ukrajinský parlament po dnešních volbách ovládne silná prozápadní většina, i když favorizovaný Blok Petra Porošenka očekávané převahy nedosáhl. Vyplývá to z voličských průzkumů, provedených dnes večer po ukončení volebního dne. Silný výsledek druhé Lidové fronty premiéra Arsenije Jaceňuka překvapil stejně, jako dvouciferný výsledek třetí Svépomoci. Vysoký zisk proruského Opozičního bloku na východě naznačuje, že rozdělení země po parlamentních volbách nezmizí.

Jednání o nové vládní koalici chce prezident zahájit hned v pondělí, aniž by čekal na oficiální výsledky. Nová vládní většina, opírající se o silné parlamentní zastoupení proevropských politických stran, by měla být dojednána nejpozději do deseti dnů, oznámil Porošenko na tiskové konferenci.

Pak v souladu s ústavou na návrh koalice doporučí sněmovně nového premiéra. Lidová fronta, která skončila ve volbách těsně druhá, bude na nejvyšší vládní post prosazovat dosavadního premiéra Arsenije Jaceňuka. Strana podle předsedy parlamentu Oleksandra Turčynova ani nepovažuje za nutné, aby byla podepsána nová koaliční dohoda. Stačí prý oprášit tu únorovou, na níž se dohodly prozápadní politické síly po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Porošenko v prohlášení zveřejněném po oznámení volebních odhadů uvedl, že "víc než dvě třetiny voličů, kteří se zapojili do voleb, podpořily intenzivní a nezvratnou orientaci ukrajinské politiky směrem k Evropě". Většina voličů podpořila politické síly, které podporují prezidentský plán a usilují o politické řešení situace na Donbasu, uvedl prezident.

První ohlas na volební odhady dnes přišel z Moskvy. Vlivný šéf zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov novinářům řekl, že budoucí ukrajinská vláda sestavená na základě dnešních voleb nemůže dát Ukrajině nic nového. "Ukrajinu nečeká proces integrace, ale úplná ztráta nezávislosti za ty groše, které ji předhodí USA a Evropská unie," komentoval výsledky voleb Puškov.

Volby skončily porážkou stoupenců spolupráce s Ruskem, kteří si ale na východě země udrželi silné pozice. Opoziční blok, proruská koalice dědiců bývalé vládní Strany regionů, získala na východě téměř 30 procent hlasů a pohodlně porazila hlasatele spolupráce s EU. Komunisté na Donbasu získali osm procent, celostátně ale propadli.

Podle Porošenka "národ vynesl nad komunistickou stranou trest smrti". Do sněmovny se zřejmě nedostanou ani extremisté z Pravého sektoru, i když jejich vůdce Dmytro Jaroš poslancem zřejmě bude. Jaroš se o mandát neucházel na kandidátce své strany, ale jako nezávislý v jednomandátovém volebním obvodě v Dněpropetrovské oblasti.

Podle tamní volební komise zvítězil vůdce extremistů ve svém obvodě s velkým náskokem. Hlasování proběhlo bez velkých incidentů, volební účast se pohybovala kolem 50 procent. Na východě ale byla nižší a v Doněcké a Luhanské oblasti se pohybovala pod hranicí 30 procent. Konečné výsledky ústřední volební komise bude sčítat v noci, první oficiální statistiku slibuje zveřejnit v pondělí.Kličko.

alex0800 ( 27. října 2014 11:54 )

A už tu máme další "cinknuté" volby, aby se fašisté udrželi v Ukrajině u moci a posloužili USA teroristům.. Genocida rusky mluvících ukrajinců pokračuje a EU spolu s USA mají radost, že se ta jejich loutková vláda udržela stejně jako po Gorbačovi drželi u moci opilce Jelcina, aby mohl nechat rozkrást svou zemi a USA nezbankrotovali ihned, ale až ve velmi blízké budoucnosti.. . Je smutné, jak zednáři infikují okultismem celý ten "svobodný" zbytek světa.. Slouží iluminátům, kteří to s přebytečnými jedlíky nemyslí vůbec dobře.. Tedy pokud Vám nepřijde dobrá papírová rakev a kremace ;-) . Tolik k té totalitní diktatuře NWO, kterou nazývají svoboda a demokracie a nenápadně zavádí pod rouškou oné svobody a demokracie To uměl i Hitler, ale ten vyhlazoval okultní zednářstvo.. Z té doby pochází spojení židozednářstvo.. On nevyhlazoval pouze židy, ale propagandě se to hodilo více, než hlásat, že vyhlazuje budoucí loutky skutečných majitelů světa, tedy oněch 13 okultních rodin..

dfghjk ( 27. října 2014 09:41 )

Dobře, že se to vyjasnilo, nyní již musí každý demokrat uznat, že snaha východní části Ukrajiny se odtrhnout, je zcela legitimní.

japos22 ( 27. října 2014 07:54 )

Jo protest za zdanění internetu

kochan ( 27. října 2014 07:48 )

Vždyť je to na novinkách.cz .

japos22 ( 27. října 2014 07:44 )

Upřímně - nebylo příliš z čeho vybírat, ale vybrali si - tak ať nechodí brečet do Evropy, že jsou rozkradení

Zobrazit celou diskusi