Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Mír na Ukrajině porušen: Separatisté obsadili letiště v Doněcku!

Autor: ČTK, haj - 
28. září 2014
10:48

Ačkoliv je na Ukrajině vyhlášeno příměří, bojuje se dál a jen od čtvrtka tu zemřeli minimálně tři lidé. Proruští separatisté také včera obsadili část letiště v Doněcku.

Separatisté prohlásili, že se jim podařilo obsadit nový terminál doněckého letiště. Starý terminál je však nadále v rukou ukrajinských sil. Mluvčí ukrajinské armády Volodymyr Poljovyj tvrdí, že při útocích povstalců zemřel jeden voják a jeden civilista.

Další civilista zřejmě zahynul při odpoledním ostřelování Doněcka výbušnou municí. Neví se však, která ze znepřátelených stran to má na svědomí.

Podle Poljového pochází mrtvý civilista z města Ščastja. Právě tam se při minometné palbě zranilo ještě dalších 16 lidí a zasažena byla také místní nemocnice a učiliště.

Během konfliktu mezi ukrajinskou armádou a separatisty už celkově zemřelo více než 3500 lidí.

e.44 ( 28. září 2014 15:27 )

Ne, nic není náhoda, v tom s tebou souhlasím, vlastně i se zbytkem příspěvku. Jenom bych dodala, že ať jsou masy sebevíc nespokojené, tak kromě startovního výstřelu potřebují i vedení. A pokud se někdo ujme vedení nespokojených mas v pravou chvíli, klidně to může být i někdo z řad nepřátel, kteří vlastně tu nespokojenost zapříčinili (v tomto případě Rusové kteří se původně snažili o pozvolné nenápadné podřízení Ukrajiny ekonomickou cestou) a může nespokojence vést po předem naplánované cestě ku prospěchu těch co nespokojenost vyvolali aniž by to masy včas poznaly. Bohužel musím končit, což mě docela mrzí, jelikož by se toho dalo ještě hodně napsat a diskutovat se slušným diskutérem, třebas i s odlišným názore, jako jsi ty, se tady člověku hned tak nepovede.

tymitaky ( 28. září 2014 15:05 )

Nic není náhoda, snaha LAS zavést zlatý dinár - důsledek Egyptské jaro a Libye, pořád platí, že politika je koncetrovaná ekonomika.

e.44 ( 28. září 2014 14:56 )

Odmítnutí Janukoviče podepsat asociační dohodu sice nebylo nepodstatné, ale bylo spíš jenom takovým startovním výstřele k dalšímu dění, které bylo důsledkem nakumulování předchozích problémů.

aluman ( 28. září 2014 14:51 )

Pokud by jsi pozorně sledoval průběh dění na Ukrajině, musel by sis všimnout, že ty hranice jsou velice variabilní, podle momentální situace lehce proměnné a přesah přes oficiální hranice tak není nemožný.

tymitaky ( 28. září 2014 14:51 )

No vidíš, z jiných zdrojů. Odmítnutí Janukoviče podepsat asociační dohodu bylo posuzováno jako vzpoura ukrajinského vedení a jako nebezpečí obnovení přirozeného procesu obnovení jediného ekonomického prostoru s Ruskem. Kvůli zabránění vstupu Ukrajiny do Celní unie s Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem a navrácení Ukrajiny na cestu evropské integrace, vlastně i byl organizován státní převrat, po němž si lídři EU pospíšili podepsát s nelegitimní kyjevskou vládou politickou část asociační dohody.

Zobrazit celou diskusi