Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajinská poslankyně skončila s otřesem mozku. Kolega ji vzal lahví po hlavě

Autor: mb - 
6. listopadu 2015
19:45

V ukrajinském parlamentu to opět vřelo. Poslanec Andrej Tětěruk rozmlátil poslankyni Alexandře Kužeľ hlavu, ve foyer ji napadl skleněnou lahví a způsobil ženě otřes mozku, ta skončila v nemocnici. Poslanec se nejdříve omluvil, ale pak obrátil a nyní tvrdí, že je vlastně obětí. Vinna je prý Kužeľ, poslankyně údajně „sama narazila hlavou do lahve“.

Dva poslanci z konkurenčních nacionalistických stran (Baťkivščina a Národní fronta) se střetli v parlamentní lobby.

„Po zasedání parlamentu se někteří poslanci strany Baťkivščina (v překladu Vlast) odebrali za předsedou Rady, aby zjistili, proč nebyly projednávány některé zákony. Tam jsme se potkali se členy Národní fronty. Do rozhovoru s předsedou Rady se stále vměšoval Andrej Tětěruk a Alexandra Kužeľ ho napomínala. Když jsme vyšli z kabinetu předsedy Rady, došlo k nepříjemnému incidentu. Stál jsem vedle, když jsem uviděl, že má v ruce Tětěruk skleněnou lahev. Než jsme stačili zareagovat, udeřil s ní Kužeľ,“ popsal napadení poslanec Jevtušok.

Poslankyně tloukla prý kolegu kabelkou

Trochu jiný pohled na incident nabídl kolega Tětěruka z Národní fronty, který si ale přál zůstat anonymní. „Kužeľ mu nadávala, on ji proto nazval »starou krávou«. To ji ale rozčílilo a začala ho bít kabelkou. Tětěruk se chtěl schovat v kanceláři předsedy Rady, ale ochranka ho nepustila. Začal tedy cákat na Kužeľ vodu, a při tom zavadil lahví o její hlavu,“ tvrdí poslanec.

(Ne)omlouvám se

„Během diskuse s Alexandrou Kužeľ náhodou došlo ke konfliktu, za který se veřejně omlouvám. Věřte mi… upřímně se kaju,“ napsal nejdříve poslanec na svou stránku na Facebooku, ale pak si vše rozmyslel, příspěvek smazal a předstoupil před novináře.

„Necítím se vinen, agresivní jsem nebyl. Naopak, snažil jsem se vyhnout úderům Kužeľ, ustupoval jsem až ke stěně. Držel jsem v ruce lahev s vodou, a když se mě pokusila udeřit, dotkla se hlavou lahve. Neztratila vědomí, nemá ani modřiny či otřes mozku,“ tvrdí Tětěruk a dodává, že záznamy kamer jeho nevinu později dokážou. Navíc je to on, kdo je obětí. Prý se jedná o „provokaci“ a opoziční poslanec mu údajně vyhrožoval smrtí.

Mezitím strana Baťkivščina oznámila, že poslankyni Kužeľ lékaři diagnostikovali otřes mozku. „Alexandra se nyní necítí dobře, kromě otřesu mozku má vysoký krevní tlak,“ stojí v prohlášení.

Ke konfliktu mezi Kužeľ a Tětěrukem došlo už před několika dny, tentokrát to skončilo „pouze“ strkanicí u řečnického pultu.

Epické bitvy však v ukrajinském parlamentu vůbec nejsou výjimkou. Docházelo k nim za vlády exprezidenta Janukovyče a s příchodem nové politické elity frekvence a divokost dokonce ještě zesílily.

Zobrazit celou diskusi