Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Francouzská policie zneškodnila tři bomby

Rychlovlak TGV
Rychlovlak TGV  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
8. srpna 2008
14:39

Policie ve francouzském Baskicku v pátek zneškodnila tři podomácku vyrobené bomby. Jedna nálož byla umístěna u trati rychlovlaku TGV.

Podle místní prefektury šlo o slabé a patrně ne zcela funkční výbušniny. Na místě byla dočasně zavedena bezpečnostní opatření. Poplach byl zaznamenán i na dalších místech, zcela přerušen byl na dvě hodiny provoz ústředního nádraží v Bordeaux a dopravní omezení postihlo desítky vlakových spojů.

Evakuovány byly v noci na dnešek stovky lidí, než se mohly dopoledne vrátit do svých domovů. V oblasti nevyjelo asi 60 vlaků, včetně sedmi souprav TGV. Dopravní omezení postihla tisíce cestujících. Francouzské dráhy předpověděly návrat k normálnímu stavu až v průběhu odpoledne.

Jedna z bomb byla objevena v turistickém informačním středisku ve městě Arcangues a další ve vesnici Pierre. Poté, co všechny nálože policejní pyrotechnici zneškodnili a odvezli, úřady na daných místech zrušili omezení provozu.

Planý poplach s podezřením na bombu vypukl také na třech jiných místech v oblasti - v kasinu v Biarritzu, v turistickém ubytovacím areálu v Anglet a v hostinci v Bidarray. Policejní experti ale na místě nic nenašli.

Francouzské úřady zavedly tichá bezpečnostní opatření i v Paříži, která ale nesouvisejí s posledními událostmi na jihozápadě země. Ve větších obchodních centrech v metropoli se procházejí vojáci s automatickými puškami. Jsou-li dotázáni, proč tomu tak je, odvolávají se jen na všeobecná preventivní opatření.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání