Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další výbuch bomby ve Španělsku

Vyšetřovatelé na místě exploze
Vyšetřovatelé na místě exploze  (Autor: ČTK - ilustrační foto)
Autor: ČTK - 
29. července 2008
10:01

Na pláži hojně navštěvovaného letoviska Torremolinos na jihu Španělska v noci na úterý explodovala bomba, která naštěstí nikoho nezranila.

Výbuch nastal kolem půlnoci místního času u přímořské promenády  letoviska na Costa del Sol, velmi blízko hotelu Aloha Puerto, sdělil mluvčí místní policie. Exploze byla slabá a nikoho nezranila, protože v té době nikdo na pláži nebyl. O výbuchu na  informovala agentura AFP s odvoláním na policejní zdroje.

Torremolinos je turisty hojně navštěvovaná lokalita a je zde mnoho hotelů a zábavních podniků. Podle rozhlasu Cadena Ser by za explozí mohla stát baskická separatistická organizace ETA. Před atentátem však nikdo nevaroval, jak to ETA většinou dělává.

ETA, ETA a zase ETA

V pondělí explodovala malá bomba na staveništi dálnice v Orio v severošpanělském Baskicku. Za tento útok, při němž nikdo nebyl zraněn, nese podle policie také zodpovědnost ETA. Pokud se potvrdí, že za explozí na pláži stojí ETA, pak to bude již její čtvrtý útok na španělských plážích.

Útok přichází jen několik dní po zatčení členů významného komanda této ozbrojené organizace. Jak v neděli oznámila španělská justice, na sedm členů tohoto komanda nazývaného Biscaye, včetně jeho šéfa Arkaitze Goikoetxey Basabeho, byla uvalena vazba.


ETA (Baskicko a jeho svoboda) bojuje 40 let za samostatný stát Basků na severozápadě Španělska a v jihozápadní Francii. Za tu dobu připravila o život přes 800 lidí.