Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lékárníci vydávali léky na drogy

Pervitin v Ústí nad Labem
Pervitin v Ústí nad Labem  (Autor: Foto archiv a Policie ČR)
Autor: ČTK - 
30. července 2008
16:54

Česká lékárnická komora vyloučila dva své členy kvůli tomu, že prodávali nadměrné množství léků zneužitelných pro výrobu pervitinu.

Lékárníci za porušení pravidel nemohou po dobu pěti let vykonávat svou profesi.Kontroly lékáren nadále pokračují. Ke dvěma vyloučením zřejmě brzy přibudou další.

Komora nicméně nemá prostředky, jak si rozhodnutí vynutit. Pokuta se uděluje jen v rámci vnitřního disciplinárního řízení komory. Jedna z potrestaných lékárnic tak prý stále léky vydává.

Nehrozí jim téměř nic

Pokud lékárníkům policie neprokáže distribuci psychotropních a omamných látek a potrestá je jen komora, v podstatě nic jim nezabrání zřídit si třeba lékárnu jinde.

Z čeho se vyrábí pervitin

Pervitin jako nejpoužívanější česká riziková droga se podomácku vyrábí z léků obsahujících pseudoefedrin. Jedná se o běžně dostupné léky jako jsou Modafen, Nurofen stop grip, Panadol plus grip a Paralen plus. Loni se v českých lékárnách prodaly čtyři miliony balení těchto léků, 80 procent z nich putovalo do laboratoří drogových výrobců.

Mizerné zákony

V ČR je nejméně 14 lékáren, které s největší pravděpodobností spolupracují s drogovou mafií. Konkrétně dvě první potrestané lékárny leží v Plzeňském a Ústeckém kraji. Zákon však neumožňuje tvrdé postihy.

Lékárník nemá povinnost vydat léky, pokud má podezření na jejich zneužití, pokud tak ale učiní, nic mu za to nehrozí. Více nástrojů by měli mít kontroloři v ruce až od ledna příštího roku, kdy se zavede nová kategorie léčiv s omezením. Její součástí by se mohli stát právě léky s obsahem pseudoefedrinu. Například Paralen plus by tak mohl v budoucnu lékárník prodat jen ve třech baleních najednou.

Čtěte také:

Domažlicko zásobovali pervitinem

Prodávali pervitin, půjdou sedět!

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání