Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Znalkyně: Kláře Mauerové byl vymýván mozek!

Autor: mh - 
28. července 2008
10:02

AKTUALIZOVÁNO: Pondělní jednání soudu v otřesném případu týrání Ondřeje a Jakuba v "Kauze Kuřim" pokračovalo výpovědí soudních znalkyň z několika oborů.

K vyšetření psychického stavu matky týraných bratrů Kláry Mauerové vystoupila nejprve Miluše Hamplová.

Podle ní byla Klára nejprve bezproblémová matka. Starší syn Jakub se Kláře narodil jako svobodné matce, kdy otec dítěte ještě nebyl rozvedený.Vzali se teprve později, ovšem i když se jim narodil o tři roky později syn Ondřej, nebylo jejich manželství podle znalců naplněno. Po třech letech prakticky už přestalo fungovat. Nicméně matka Klára se o oba syny vzorně starala, trestala je mírně.

Na scénu nastupuje 'postižené dítě'

Zlom nastal až v létech 2004-2005: tehdy se setkala Klára se starší sestrou Kateřinou. Tu vždycky obdivovala a považovala ji za vzor.

Kateřina se jí svěřila, že se stará o postižené dítě, které bylo v zahraničí velmi brutálně týráno a potřebuje neustálou péči. "Kláru velmi potěšila důvěra starší sestry a začala se o děvče, představené jako Anne Jarvinen z Norska, starat. "Údajně týrané, těžce nemocné dítě ji začalo zcela zaměstnávat a od té doby začal v jejím životě zvrat. Byla pod neustálým psychickým tlakem, péče o vlastní děti se dostávaly na vedlejší kolej, a stále více se o ně začala starat straší sestra Kateřina. Ta souhlasila a aktivně se zúčastnila údajně nutné šokové terapie, která byla vlastně týrání," uvedla znalkyně.

Klára se začala kvůli Aničce učit Norsky a ji učila česky. Znalkyně uvedla, že podobný postup se velmi podobá známému a dobře popsanému tzv. vymývání mozku! Při péči o Aničku musela Klára například pravidelně, v krátkých časových intervalech měřit dívce teplotu, neustále jí být po ruce což nakonec vedlo k tomu, že Klára spala pouze tři hodiny denně. Nicméně všechna vyšetření znalců nasvědčují tomu, že Klára Mauerová je za svoje jednání zodpovědná. Znalkyně zároveň uvedly že chování Kláry Mauerové nese typické znaky chování členů některých sekt.

Znalkyně zároveň uvedly, že Klára, jako nejmladší ze tří sester měla velký pocit méněcennosti a mateřství jí připadalo jako velké poslán, kterým se chtěla realizovat. O to více byla zneužita vtažením do opatrování o domněle zneužívané a těžce nemocné dítě.

Kateřina přitom sestře Kláře navykládala, že Barborka Škrlová, kterou Klára znala z dřívějška z dětského oddílu, zemřela. Znalkyně připustily, že ji o několik let skutečně nemusela poznat. "Byla seznámena s děvčátkem s cůpky, které špatně mluvilo česky, bylo to hubeňoučké děvčátko, zcela jiné postavy, než kterou měla Barbora Škrlová, když ji Klára viděla před několika léty naposledy," uvedla jedna ze znalkyň.

Klára Mauerová věřila v existenci Aničky ještě v době, kdy už byla ve vazbě. Vyplynulo to z výpovědi soudní znalkyně Blanky Zapletalové, která to řekla včera u krajského soudu v Brně. "Téměř tomu nemohla uvěřit, když se domnělá Anička objevila v novinách jako uprchlá Brabora Škrlová, dopadená v Norsku," uvedla Zapletalová.

Všechny tři znalkyně se rovněž shodly na bezvýhradné poslušnosti Kláry Mauerové vůči už tolikrát zmíněnému "doktorovi" a také "profesorovi z Mnichova": "Pokud Klára plnila instrukce do detailů, dostávala prostřednictvím zpráv pochvaly. V nich se psalo o tom, jak dobře postupuje, jak je to důležité při bránění dalších zločinů stejných, jakou byla Anička objetí a podobně," uvedla znalkyně Růžena Hajnová.

Postupem času jednala jako robot

O totální manipulaci a vymytí mozku Kláry Mauerové hovořila i znalkyně Blanka Zapletalová. Ta ukázala i na docela důležitou roli tzv. Aničky. Ta vlastně hodnotila, jak Klára, coby její náhradní matka, plní dané úkoly doktora či profesora. Zapletalová poukázala na to, že změna osobnosti byla u Kláry dlouhodobou a důslednou záležitostí. "Klára Mauerová skutečně nevěděla, že Anička není Barbora,“ uvedla doktorka Zapletalová. Ta zároveň zdůraznila, že v době největšího trýznění Ondry a Jakuba na chatě u Brna, se už Klára chovala jako robot. "Měla za to, že tak se chovat má a navíc že její chování včetně mučení vlastních synů povede k úspěšnému a kýženému cíli, který jí okolí vytyčilo pro úspěšnou převýchovu synů," doplnila sexuoložka.

Napomenutí pro Renatu Škrlovou

Matka Barbory Škrlové, lékařka Renata Škrlová byla během dopoledního jednání předsedou soudu důrazně napomenuta. Matka Barbory je totiž v soudní síni jako 'obyčejná veřejnost'. Přesto si dělá poznámky, které potom předala z první řady obhájci Barbory Richardu Novákovi. Při napomenutí se nahlas hájila tím, že musí reagovat, když z úst znalců slyší nesmysly. Byla důrazně varována, že při příštím porušení soudního řádu bude vyvedena.

 


Znalkyně: Kateřina Mauerová je sadistická pedofilka! Více zde.


 

CO PŘINESL PÁTEČNÍ SOUD:

Jakub se po příchodu do Klokánku choval jako robot a byl na něm vidět vojenský dril. Více zde.

"Ondra chtěl z mých prsou mlíčko," vypověděla učitelka z Klokánku Alena Tomšová. Více zde.

Lucie Turková stáhla svá obvinění proti svému exmanželovi. Více zde.

Věci z domu vynášela po zásahu Bašová! Více zde.

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání