Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Znalec: Ondřejova lékařka mohla jizvy vidět

Autor: ČTK, Ondřej Požár - 
4. července 2008
14:40

Dětská lékařka Ondřeje z kuřimské kauzy týrání mohla podle znalce Ladislava Bařinky při preventivní prohlídce chlapce vidět některé starší jizvy po týrání. Znalec to dnes řekl u Městského soudu v Brně. AKTUALIZOVÁNO.

Lékařce Milaně Smékalové hrozí až tři roky vězení za to, že týrání Ondřeje neoznámila. Tvrdí, že žádné poranění, které by nasvědčovalo mučení, při preventivní prohlídce neviděla. Při minulém jednání soudu nevyloučil verzi Smékalové jiný soudní znalec.

"Paní doktorka by se nikdy na ničem takovém nepodílela, bylo to dáno tím, že ke mně měla velkou důvěru, my jsme k ní chodily jako děti. Chtěla bych se jí omluvit," uvedla na konci své dnešní výpovědi matka chlapců Klára Mauerová. Smékalová tvrdí, že nic neviděla.

Bařinka to odmítá. Navíc tvrdí, že Smékalová měla chlapci stáhnout i trenýrky. Pak by si všimla, že má ze zadečku vyřezaný kus kůže. Smékalová ale potvrdila, že chlapce prohlédla, prohmatala mu varlata, ale trenýrky si nechal.

Případ lékařky Smékalové je jednou z kauz spojených s kuřimským případem. Obžaloba viní z týrání hochů šest lidí - jejich matku Kláru Mauerovou, tetu Kateřinu Mauerovou, její přítelkyni Barboru Škrlovou, jejího bratra Jana Škrlu, známého Jana Turka a bývalou kolegyni Kateřiny Mauerové Hanu Bašovou.

"Paní doktorka Smékalová viděla Jakuba ve stejný den jako já a měla šanci vidět jizvy na jeho těle. Nicméně komunikace paní doktorky s Klokánkem byla velmi neobvyklá, vůbec se o chlapce nezajímala a trvalo čtyři měsíce, než jsme od ní dostali lékařskou dokumentaci chlapců," řekla doktorka Zahradníčková z brněnského Klokánku.

Milana Smékalová ale u soudu svou vinu odmítla. "Cítím se nevinná a celý proces a trestní stíhání je pro mě i pro mou rodinu velmi stresující," prohlásila. Smékalová tvrdí, že policie měla zdravotní dokumenty Ondřeje a Jakuba od loňského června. Jakuba lékařka viděla naposledy 10. května loňského roku, kdy se kauza provalila. Ondřej měl na stehně jizvu, o níž tvrdil, že je od čmeláka. "Žádné známky týrání jsem si nevšimla," sdělila Smékalová policistům. Soud ale uvedl listinné důkazy, z nichž vyplývá, že oba chlapci měli po těle jizvy z řezání nožem a Ondřej měl velikou jizvu na hýždích.

Při závěrečném prohlášení uvedla žalobkyně, že byla v listopadu a prosinci 2006 při preventivních prohlídkách na tělech chlapců zranění, způsobená v létě téhož roku. "Je podivné, že si jich obžalovaná (doktorka Smékalová) nevšimla.

Soudní líčení bylo odročeno na neurčito s tím, že bude vyslechnut soudní znalec, který upřesní, jak rychle se mohly hojit jizvy na tělech chlapců.

Doktorka, které se překvapivě zastala brněnská Lékařská komora, zůstává na svobodě. V případě prokázání trestného činu jí hrozí rok vězení a čtyřletý zákaz činnosti.

Více o vyšetřování dětské lékařky Milany Smékalové se dočtete zde.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání