Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ubytovnu vraha jsem našla dřív než policie...

Autor: Jiří Čada - 
13. června 2008
05:00

Doufala, prosila o pomoc, sama pátrala... Marně! Příští týden půjde svému synovi na pohřeb... Zničená matka znásilněného a zavražděného Jakuba Šimánka teď obviňuje policii: Nehledali jste ho tak, jak jsem vás prosila...

Ubytovnu, kde se vrah Antonín Novák skrýval, prý dokonce našla ještě dřív než policie!

Ani Hana Šimánková ale netušila, že natrefila na to správné místo, kde předtím držel jejího syna...

Teď nedokáže policistům odpustit dlouhých pět týdnů pátrání po zavražděném Jakubovi. "Prosila jsem je, ať nehledají Jakuba zbytečně ve vodě a zaměří se na ubytovny v okolí," řekla Blesku.

Odmítá se smířit s tím, že na vraha Nováka už podle všeho 11. května upozornil majitel ubytovny v centru města Antonín Valíček, u kterého pedofilní vrah několik měsíců žil.

Co ale nejvíc zaráží je fakt, že právě ubytovnu podle všeho policie úplně minula "Obcházela jsem sama dům po domu a zjistila jsem, že policisté v té ulici téměř nikoho nenavštívili," tvrdí Šimánková.

Mluvčí východočeské policie Iva Marková se včera odmítla k případu jakkoliv vyjadřovat...

Majitel ubytovny Blesku potvrdil, že ho maminka zavražděného Jakuba skutečně kontaktovala ještě dříve než samotní policisté!

Pohřeb malého chlapce se chystá na příští týden. Včera bylo jeho tělo převezeno do Havlíčkova Brodu, kde si ho převzali pozůstalí. Na ohledací zprávě je pouze: Příčina smrti neznámá!


Česká psychiatrička: Kolik pedofilů se už k nám dostalo?!

Pedofilní vrah Antonín Novák (43) nemusel zabíjet, kdyby na Slovensku fungoval systém speciální psychiatrické léčby. Do ostré kritiky slovenského nefunkčního systému léčby těchto pacientů se nyní pustila soudní znalkyně a primářka sexuologického oddělení havlíčkobrodské psychiatrické léčebny Želmíra Herrová. Jako psychiatrička totiž roky na Slovensku pracovala.

"Desítky podobných sexuálních deviantů sem ze Slovenska může při současné migraci pracovních sil proudit," odhaduje lékařka. Příští týden odjíždí z Havlíčkova Brodu na v pořadí již osmý Slovenský psychiatrický sjezd, kde chce iniciovat změnu v léčbě těchto deviantů.

"Na celém Slovensku chybí sexuologická oddělení, kde by se tito pacienti léčili. Jejich léčba probíhá na běžných psychiatrických odděleních, kde však nedokáží rozpoznat tyto velmi nebezpečné pacienty," vysvětluje primářka Herrová. Ta přiznává, že smrt malého Jakuba Šimánka (9) ji rozčílila. Přestože se na svém pracovišti denně pohybuje mezi nebezpečnými sexuálními devianty, tragický případ malého Jakuba ji zasáhl a sama se svými zkušenostmi se zpočátku pustila po stopě případného pachatele z okruhu svých pacientů.

"Je to o to horší, že vražda se prakticky stala před okny naší léčebny. Budu na Slovensku navrhovat zřízení takzvané sexodiagnostiky, která rozpoznává pro společnost velmi nebezpečné lidi," říká primářka.


5 ZÁSADNÍCH OTAZNÍKŮ V PŘÍPADU
Blesk se proto ptá...

1. PROČ Antonína Nováka nedokázali lépe pohlídat a nechali ho utéct?!
Po výkonu trestu si pro léky chodil jen do léta minulého roku, i když měl v léčbě pokračovat doživotně! Deník Nový Čas zjistil, že plešivecká léčebna o Novákově zmizení informovala soud! Ale co kdo udělal proto, aby ho "dostali"?!

2. PROČ neuměla česká policie při jeho hledání spolupracovat se Slováky??
Češi tvrdí, že neměli dostatek informací... Podle slovenského ministra spravedlnosti Štefana Harabina prý naopak došlo k selhání české strany!
"Měli ho v pátrání a tvrdí, že nevěděli, že je pedofil? Tak jak ho mohli mít v pátrání! Co je to za policii, když nemá tyto údaje," myslí si Harabin.

3. PROČ byl Antonín Novák hledán nesmyslně 'jen' za ekonomickou kriminalitu?
V policejním pátrání v rámci schengenského prostoru byl Novák už koncem roku 2006! Jenže... Ne kvůli pedofilii, ale pro podezření z ekonomické kriminality! Proč? Do schengenského systému hledaných osob dává údajně policie jen 'operativní údaje'!

4. PROČ policii tak dlouho trvalo odhalit ubytovnu, kde Antonín Novák bydlel?
Podle informací Blesku to vypadá, že tuto ubytovnu prostě tak nějak vynechali. Alespoň ze začátku. Matka Jakuba tvrdí, že ona v tomto místě pátrat zkoušela. Policie podle majitele ubytovny přišla až dávno po ní...

5. PROČ se malý Jakub nechal odvést z dětského hřiště? Pak na ubytovnu a nakonec do lesa?
Jak to, že si nikdo ničeho nevšiml? Podle všeho Novák Jakuba znásilnil na ubytovně... Zavraždil ho čtyři kilometry od ní. Jak tam Jakuba dostal? Ani v tu chvíli zase nikdo z okolí nic neviděl?! Nevšímavost lidí v těchto případech je až děsivá...


Někdo asi zaspal!

Od září loňského roku, kdy do Havlíčkova Brodu přijel za prací pedofi lní vrah Antonín Novák (43), havlíčkobrodští kriminalisté překvapivě nikoho nestíhali pro trestný čin pohlavního zneužívání. Novák však vyšetřovatelům tvrdí, že jen na Havlíčkobrodsku pohlavně zneužil za tu dobu osm dětí. "Kriminalisté nyní obcházejí školy a zjišťují, zda některé z dětí se s tímto člověkem blíže nesetkalo," uvedla mluvčí havlíčkobrodských policistů Jana Mazourová. Případů obtěžování však může být více... V minulých měsících se obviněný Slovák s největší pravděpodobností pohyboval také v Moravskoslezském kraji, na Vysočině a ve středních a východních Čechách.


Slováci: Za to musí padat hlavy

Slovenská opozice vyzvala premiéra Roberta Fica, aby vyvodil politickou zodpovědnost z případu znásilnění a vraždy devítiletého českého chlapce Jakuba Šimánka! Důvod? Práci české policie prý mohla ovlivnit i některá pochybení slovenských úřadů.

Případ třiačtyřicetiletého Slováka, který je hlavním podezřelým z vraždy malého Jakuba, vyvolal na Slovensku vlnu kritiky ze strany médií. Šlo o výtky vůči práci soudů a policie. Soud v Rožňavě podle zpráv po Novákovi dostatečně nepátral, i když měl informace o tom, že přerušil nařízenou psychiatrickou léčbu. Na policii se snesla kritika za to, že po pedofilním muži nevyhlásila pátrání. Podle šéfa Křesťanskodemokratického hnutí Pavla Hrušovského by za tragédii měli nést odpovědnost ministr spravedlnosti Štefan Harabin či ministr vnitra Robert Kaliňák.

Případ vraždy chlapce z Havlíčkova Brodu vyvolal na Slovensku také diskuse o tom, že je třeba vybudovat ústav pro lidi postižené nebezpečnými duševními poruchami. Ministr zdravotnictví Richard Raši ve středu prohlásil, že vznik takzvaného detenčního ústavu se plánuje.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání