Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policejní expert je nevinný

Miloslav Myslík (56) u plzeňského soudu.
Miloslav Myslík (56) u plzeňského soudu.  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: zb - 
4. června 2008
16:25

Expert kriminálky je nevinný. Takový verdikt vyřkl plzeňský soud nad policejním důstojníkem z oddělení kriminalistické techniky a odborníkem na mechanoskopii a elektrotechniku Miloslavem Myslíkem (56).

Ten nejdříve vypracoval pro policii odborné vyjádření, které pak zpochybnil ve znaleckém posudku, který zhotovil pro obhajobu. Při vyšetřování vraždy ženy v Rozněvicích na Plzeňsku tak došel k rozdílným závěrům.

Za to ho státní zástupkyně Renata Havelková obvinila ze zneužití pravomoci veřejného činitele. "Jako expert policie zamlčel při vypracování odborného vyjádření pro vyšetřovatele některé informace, které o případu vraždy měl. Ve znaleckém posudku pro advokáta obhajoby pak zpochybnil vyšetřovací pokus, kterého se sám zúčastnil," uvedla Havelková.

"Zjistil jsem závažné skutečnosti, na které jsem chtěl upozornit, a proto jsem posudek vypracoval zdarma," hájil se Myslík.

Všechno se provalilo během soudu s Lubošem Kovrzkem, který ženu utopil ve vaně a její smrt fingoval jako nešťastnou náhodu při pádu fénu do vody.

Soudce si tehdy všiml, že Myslík je podepsaný pod odborným vyjádřením policie i pod znaleckým posudkem obhajoby. "Skutek, jak tvrdí obžaloba mám za prokázaný. Ale jako soudní znalec při vypracování posudku pro obhajobu nebyl Myslík v pozici veřejného činitele," zdůvodnil osvobozující rozsudek soudce Josef Prach. Myslíkovi hrozilo vězení až na 3 roky.

 

Rekapitulace případu:

23. června 2005, 1. ohledání místa činu: "Měl jsem dovolenou"

27. června 2005, opakované ohledání místa činu: "Nebyl jsem tam."

1. července 2005, šetření na místě činu: "Vyšetřovatel a znalec řešili něco v koupelně. Já uvnitř nebyl."

18. října 2006, rekonstrukce vraždy: "Čekal jsem venku. Pak mi nařídili, abych vyfotil koupelnu.

23. listopadu 2006, Myslík vypracuje pro policii odborné vyjádření k fénu: "Dostal jsem fén značky ETA a otázky, na které jsem měl odpovědět. Jedna z nich byla, proč se motor fénu zastavil.

Konec prosince 2006, Myslík vypracovává znalecký posudek pro advokáta obhajoby. Napadl např. fakt, že fén z místa činu byl předán ke zkoumání až po 5 dnech. "To už není možné zjistit, kolik vody nasála izolace."

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání