Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Novodobý otrokář je v klinické smrti

Autor: Ondřej Požár, František Prachař - 
28. května 2008
19:51

Aktualizováno v 19:51. Sektář Jiří Adam (77) z Brna-Ivanovic se zhroutil a leží v nemocnici. Podle televize Nova je jeho stav velmi vážný. Prý je dokonce v klinické smrti.

Slušný pracovitý člověk. Tak mluví o obviněném novodobém otrokáři Jiřím Adamovi (77) sousedé ze Zatloukalovy ulice v Brně-Ivanovicích. Sektář, vyznávající učení Svatého Grálu, tam už 35 let staví honosnou třípatrovou vilu.

Tedy ne přímo on, barák mu vyrůstá rukama pracovní čety. Na stavbě musely v zimě i o svátcích dřít i ženy, které se mu prý dobrovolně podmanily. Čistily cihly z bouraček, míchaly maltu a stavěly z nich místo zedníků... A to nebylo jediné pracovní místo; Blesk vyrazil po dalších stopách jeho sekty.

Brno - Ivanovice - stavba luxusního třípatrového domu
"Pracovali tam pořád. Ve všední den, o Vánocích, v zimě i v létě. Říkali jsme si, co to je za sektu, že tu pořád dělají. Naznačili, že by tam chtěli mít modlitebnu. Moc se nám to v zastupitelstvu nezdálo. V kulatém okně pod střechou byl ještě loni maltézský kříž. Pak zmizel. Ženy chodily v šátcích, moc nemluvily, jen pozdravily," říká bývalá ivanovická konšelka Táňa Klimešová.

Adamova vila byla údajně prvním domem na kopečku ve slepé klidné ulici. V rozestavěném cihlovém objektu není topení. "Pan Adam říkal, že je nepotřebují, že postavili silné zdi. Přišlo mi to zvláštní," upozornila Klimešová.

Z obchodování s lidmi obviněný senior se sousedy občas prohodil pár slov. "Říkal, že je vegetarián. Jedli jen to, co si vypěstovali na ekologických pozemcích kdesi na Znojemsku. Když byly třešně, tak jedli třešně, když dozrála jablka, živili se jablky. Pečlivě třídili odpad. Dokonce měli roztříděné cihly podle velikosti," vypráví sousedka.

Mikulov - dům, vinohrad + chatky, kde ženy ubytoval
Otlučený a na první pohled zanedbaný domek v Sadové ulici číslo 5 v Mikulově. Původně patřil Anně Sykorové, která si Karla Adama vzala před 48 lety. Podle sousedů byla její matka nucena Adamem přepsat domek i s veškerým inventářem...

Došlo k tomu zhruba před 15 lety a přibližně ve stejnou dobu se v domě objevily první cizí ženy. Zpočátku dvě, podle věku možná matka s dcerou. V jednopatrovém stavení se jich postupem doby ubytovalo dalších až pět. Všechny společně - ovšem bez Adama a jeho manželky Anny - pracovaly buď na přilehlé zahradě nebo na vinici vzdálené asi 500 metrů od domu.

Reportéři Blesku měli štěstí - na zahradě zastihli Adamovy dobré známé Karla Kuběnu (72) a Ivu Adamovou (29). Společně odmítli, že by je Adam kdykoliv k něčemu nutil a Karel Kuběna označil atmosféru kolem celého údajného otročení za vykonstruovanou a nepravdivou věc. Připojila se němu i Iva: "Pan Adam byl na nás na všechny moc hodný, mě kdysi svými bylinkami vyléčil. A já jsem si jako poděkování za to vzala příjmení po něm."



Brno – Královo Pole – jeden z "odevzdaných" bytů
Novodobý sektářský otrokář včera nebyl ani na jedné z adres k zastižení. "Už tu dlouho nebyli. Naposledy jsem je tu viděla někdy přes měsícem a půl, když dávali novou střechu. A dřív jsem ty ženy viděla, jak chodí oblečené v montérkách a šátcích. Pracovaly na dvoře, zahradě a ve skleníku. Všechno pečlivě skládaly. Všichni tu dělali od rána do večera," řekla Renata Krupicová, sousedka Jiřího A. z ulice Terezy Novákové v Brně-Řečkovicích.

Dům obviněného tam včera odpoledne zamykala dívka s copem ve věku kolem 25 let. "Pan Adam je v nemocnici a já jdu k zubaři," řekla Blesku stručně a utekla.

Čtěte také: Vůdce komunity Svatého Grálu byl novodobým otrokářem


Novodobý sektářský otrokář ve středu nebyl ani na jedné z adres k zastižení. "Už tu dlouho nebyli. Naposledy jsem je tu viděla někdy přes měsícem a půl, když dávali novou střechu. A dřív jsem ty ženy viděla, jak chodí oblečené v montérkách a šátcích. Pracovaly na dvoře, zahradě a ve skleníku. Všechno pečlivě skládaly. Všichni tu dělali od rána do večera," řekla Renata Krupicová, sousedka z ulice Terezy Novákové v Brně-Řečkovicích. A kam tedy zmizel Jiří Adam? Podle informací Blesku leží na ARO břeclavské nemocnice! Tam je teď s ním i jeho manželka...


Z čeho je obžalován?
Podle obžaloby se týrání Jarmily H. (78), její dcery Jarmily M. (52) a jejich příbuzné Evy Š. (59) odehrávalo na čtyřech místech. "Právě tam bydlely tři týrané ženy v chatkách, aby se nemohly stýkat. Obžalovaný je bil pěstí, ponižoval je, kopal je do zadku. Musely pracovat na poli a v sadu. Nedával jim za to mzdu ani kapesné a bral jim důchody. Jídlo měly jen dvakrát denně. Za neposlušnost je trestal několikrát v měsíci hladovkami, kdy pily jen vodu," stojí ve spisu.

Ze znaleckého posudku soudního lékaře Pavla Kohouta, jehož úryvek má Blesk k dispozici, vyplývá, že docházelo u obětí týrání k postupnému poškozování tělesných orgánů.

"Při takovém stavu může dojít k situacím, kdy je přímo ohrožený život člověka. U poškozených mohlo jednání obžalovaného vyústit v závažnou nepravidelnost srdečního rytmu s rizikem smrti, případně k trvalým následkům," napsal znalec.

Právě jeho závěry vedly brněnského soudce Jaroslava Chocholu k tomu, že týrání osob žijících ve společné domácnosti posoudil přísněji, takže Adamovi hrozí trest 5 až 12 let vězení.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání