Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Monika zemřela po podání léku s morfiem: Chtěla vyskočit z okna, hájil se u soudu její přítel

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Profimedia)
Autor: pma - 
20. února 2024
14:40

Krajský soud v Českých Budějovicích od počátku týdne řeší případ třicetileté matky dvou dětí. Ta po několika dnech zemřela v budějovické nemocnici na celkové selhání organismu poté, co užila lék obsahující morfin. Z podání látky ženě je podezřelý její druh Vlastimil. 

Život Vlastimila T. (45) ani Moniky (†30) nebyl růžový. Muž žil roky jen s matkou na Prachaticku, než se před několika lety přestěhoval do Českých Budějovic, kde se později seznámil právě s Monikou, se kterou se nepravidelně scházeli. Žena podle serveru iDNES.cz od puberty užívala drogy a žila po squattech či na ulici. Byla matkou dvou nezletilých chlapců. O ty se ale prý vzorně nestarala. 

K neštěstí došlo 1. ledna 2023. Tehdy Moniku k domu Vlastimila K. přivezl její otec s tím, že jí není dobře. Podle výpovědi muže ho jeho přítelkyně prosila o to, aby jí dal něco na bolest. „Nemohla skoro chodit a prosila o vendal (lék obsahující morfium, pozn. redakce), který si pak aplikovala rozředěný vodou injekčně do třísel,“ přiznal Vlastimil T. 

Po několika hodinách o dávku prosila znovu. Ta se drogově závislé ženě stala bohužel osudnou. Následujícího dne Monika upadla do kómatu a byla převezena do nemocnice. V té po několika dnech zemřela na selhání organismu.

Vlastimil u českobudějovického soudu přiznal, že o možných nebezpečných následcích léku věděl. „Neměl jsem jí to dávat, ale naléhala na mě a hrozila sebevraždou, že skočí z okna. Nedokázal jsem říct ne," vypověděl s pláčem. Za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami s následkem smrti hrozí partnerovi zesnulé ženy trest odnětí svobody v rozmezí 10 až 18 let. 

Video  Šéf protidrogového útvaru: Drogy jsou zkratka do pekel. Trestných činů pod vlivem rapidně přibývá  - Bára Holá
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání