Rada č. 1: „Vždy pohlížejte na svůj domov komplexně. Dům nejsou jen okna, střecha a zdi. Vše nejlépe funguje, když to do sebe zapadne jako puzzle. Odborník nejlépe doporučí, na co vše a v jakém pořadí se zaměřit,“ radí David Tesař ze společnosti DEK.

Jaký rám vybrat?

Existují 3 základní druhy okenních rámů: plastová, hliníková, dřevěná.

  1. Nejčastěji jsou využívaná plastová. Jsou cenově dostupnější a současně mají podobné izolační vlastnosti jako jiné typy. Hlavní výhodou je jednoduchá údržba a variabilita designu. V případě kvalitních plastových oken je dlouhá i jejich životnost. Nevýhodou plastových oken je citlivost na UV záření (mohou vyblednout) a negativní ekologický dopad.
  2. Dřevěná okna přidají domu přírodní charakter. Dřevo má přirozeně izolační vlastnosti, je odolné vůči UV záření a jedná se o obnovitelný materiál. Ve srovnání s plastovými jsou dražší a náročnější na údržbu. Klíčová je povrchová úprava.
  3. Hliníková okna jsou lehká a pevná. Umožňují proto velké formáty. Jsou odolná vůči vlhkosti, UV záření, klimatickým vlivům a jsou prakticky věčná. Jsou ale dražší a mají horší tepelnou izolaci. Dvojskla, nebo trojskla?

Okna s dvojskly propustí do domu více slunečního záření. Dnes je standardem trojsklo, které ušetří cca 10 % tepla. Do obytných místností doporučujeme tedy trojskla se správnou pevností. Dále dbejte na hloubku zasklení, která omezí rosení a preferujte skla s broušenou hranou, což prodlužuje jejich životnost,“ vysvětluje Roman Kubálek, obchodní ředitel společnosti Vekra Okna.

Potřebuji stavební povolení?

Stavební povolení nepotřebujete, pokud neměníte vzhled a rozměry oken. Pokud chcete okna větší, jinak umístěná nebo výrazně vzhledově odlišná, je vaší povinností informovat stavební úřad a získat povolení.

Výběr dodavatele

Nenechte se zlákat nízkou cenou, chtějte kvalifikovaného dodavatele. Chtějte společnou záruku na celé dílo, tak aby v případě reklamace jednotliví subdodavatelé neházeli vinu jeden na druhého. Výrobky či montáž na dvou smlouvách, nebo dokonce bez smlouvy, jsou varováním. Ve smlouvě si specifikujte i zednické a uklízecí práce, včetně odvozu starých oken a nepořádku. Zajímejte se o postup případných reklamací a existenci zákaznického servisu.

Postup

Před akcí pořádně zajistěte interiér. Odkliďte nábytek od oken, všechny věci v pokojích přikryjte a nezapomeňte na podlahy. Pracovníci dodavatele nejprve demontují původní okna. Prostor okolo oken začistí, odstraní zbytky omítky i izolačního materiálu. Tato fáze bývá velmi prašná a je z ní nejvíce nepořádku. 

Následuje usazení nových oken. Nový okenní rám bez křídel se umístí do otvoru a postupně se stabilizuje. Poté se ukotví. Do rámu se vsadí křídla a zapění spáry. Na okna se nalepí fólie. Součástí prací bývá i montáž parapetů.

Kdy měnit?

Pokud si vyberete dodavatele, který bere v potaz klimatické podmínky, můžete přistoupit k výměně prakticky kdykoliv během roku. „Výměnu lze stihnout i za jeden den. Pokud měníte víc oken, nebo jde o komplikovanější práce, může trvat déle. Dům by ale neměl být přes noc bez oken,“ říká Roman Kubálek.

Vyřešte rovnou i dveře

Pokud procházíte výměnou oken, vyměňte také dveře. Práce jsou obdobné, lze je spojit efektivně jak časově i ekonomicky.

Bezpečnostní, dřevěné, odolné proti ohni?

Při výběru dveří rozvažte:

  • Půjdete cestou obyčejných plastových, nebo si připlatíte a zvolíte dveře bezpečnostní? Myslete na to, že na bezpečí se nemá šetřit. Dveře mají svou bezpečností třídu 1 až 5.
  • Jaký materiál? Co je uvnitř, nemusí být i venku. Otázka materiálu tedy není jen o pevnosti či váze. Souvisí i s designem.
  • Zamyslete se nad zvukotěsnostíohnivzdorností.

Jaký je postup výměny?

Dodavatel vybourá původní dveře, zasadí dveřní rám a ošetří připojovací spáry. Nasadí nové dveře a ty finálně seřídí. Podle smlouvy může provést úklid a odvézt staré dveře. 

Kolik to bude stát a kde na to vzít?

Celková cena se odvíjí od rozsahu prací. U dveří jde hlavně o jejich materiál, rozměry a typ. Menší přízemní dům typu bungalov se zastavěnou plochou 150 m2, s 1 francouzským oknem a 4 menšími, při volbě plastových oken, vyjde na cca 200-400 tis. Kč. Montáž vchodových dveří vyjde zhruba na 2 000 a cena se pohybuje řádově v nižších desítkách tisíc korun.

Na financování můžete čerpat státní dotace až 4 900 Kč/m2. Pokud ji vhodně zkombinujete se zvýhodněným úvěrem od stavební spořitelny, rozpočet zatíží minimálně.

Rekonstrukce s ekologickým záměrem vítáme a podporujeme. Úvěr od Buřinky pro budoucnost nabízí úrokovou sazbu výhodnější o 0,5 % oproti standardním rekonstrukcím. Nově je u tohoto úvěru možné získat až o desítky procent nižší splátku od začátku splácení díky využití státní dotace. Nižší splátka je vhodná pro ty, kteří jsou rozhodnuti, že celou dotaci nebo její část po obdržení použijí jako mimořádnou splátku úvěru.  Krom toho akceptujeme mimořádné splátky zdarma ze získané dotace a disponujeme týmem specialistů, kteří vám poskytnou kompletní informace o možnostech v oblasti dotací,“ popisuje Milan Pospíšil z Buřinky. Více informací najdete zde.