Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češka se zřítila z rakouské ferraty Drachenwand: Podle svědka nebyla trasa vhodná pro začátečníky!

Drachenwand v rakouských Alpách.
Drachenwand v rakouských Alpách.  (Autor: Profimedia)
Aktualizováno -
20. února 2024
10:20
Autor: ČTK - 
20. února 2024
09:58

Jako trasu nevhodnou pro začátečníky hodnotil s odstupem času v úterý před českobudějovickým soudem výstup v rakouských Alpách jeden z účastníků akce, při níž zahynula žena. Zřítila se při výpravě na zajištěnou cestu, takzvanou ferratu Drachenwand v roce 2020. Soud projednává případ, kdy státní zástupkyně obžalovala dva muže, kteří podle jihočeské policie usmrtili z nedbalosti dvě ženy. Obě zahynuly v minulých letech v rakouských Alpách při horských výstupech, které muži podle kriminalistů nelegálně vedli.

Při zdolávání ferraty jde o výstup v náročném skalním terénu, kde však pohyb usnadňuje ocelové lano zakotvené v několikametrových intervalech pevně ve skále, na trase bývají i stupy a další pomůcky. Lezcům to pomáhá překonat obtížná místa, ale hlavně slouží k jištění. Podle obtížnosti se trasy označují písmeny, kdy A je nejlehčí a F extrémně obtížná.

„V roce 2020 to pro mě byla první ferrata a nedokázal jsem obtížnost posoudit. Ale nyní s odstupem času si troufám říct, že to nebylo pro začátečníky,“ uvedl v úterý před soudem Martin K.. Přestože i pro něj to byla premiéra na ferratě, řekl, že on na sobě náročnost tolik nepocítil.

„Mám relativně slušnou kondici,“ uvedl aktivní triatlonista. Podle něj ale část účastníků měla se zdoláním trasy velké problémy. Dodal, že od té doby absolvoval několik ferrat, proto už dokáže obtížnost odhadnout.

Prakticky po celou dobu výstupu doprovázel pětadvacetiletou ženu, která se při sestupu zřítila z výšky kolem 50 metrů a zemřela. „Odpočinek na vrcholu před sestupem měl být rozhodně delší,“ řekl Kňáva. Dodal, že žena byla evidentně vyčerpaná, o chvíli později se zřítila.

Tragédie se stala v srpnu 2020. Výpravu, která měla 15 členů, vedl obžalovaný Dalibor U.. V minulosti byl držitelem licence národního horského průvodce. Pro organizaci podobné akce v zahraničí však byla kvalifikace nedostatečná. Navíc podle obžaloby byl počet lidí ve výpravě nadlimitní.

Už v červenci 2019 Dalibor U. pořádal výpravu dvou desítek lidí do Rakouska na ferratu Wildfrauensteig. Nakonec se akce kvůli úrazu neúčastnil a místo sebe poslal jako vůdce skupiny kamaráda Jana L., který neměl žádnou licenci. Při výstupu čtyřiadvacetiletá účastnice výpravy uklouzla a zřítila se ze skály z výšky 150 metrů a zemřela. Jan L. je druhým obžalovaným, hrozí jim až šestileté vězení. Obžalovaní tvrdí, že obě úmrtí byla nešťastnou náhodou. Soud bude pokračovat v březnu výslechem dalších svědků.

Video Blesk Podcast: Nejhorší je bát se smrti, říká horolezec Radek Jaroš - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

yarda ( 20. února 2024 20:15 )

Sportem ku zdraví 🙁

amerlock ( 20. února 2024 10:35 )

to je tak, když si každý trouba myslí, že když má do zadnice díru, tak je mistr světa a může kamkoliv a jakkoliv 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání