Populární herečka v minulosti zažila hned několik váhových skoků. V roce 2017 se jí podařilo sundat 25 kilo a tehdy také přiznala, že jí lékaři diagnostikovali cukrovku. „Objevili mi diabetes, takže jím opravdu střídmě,“ potvrdila tehdy Blesku. Jak šel čas, shozená kila ovšem bývalá hlavní hvězda seriálu Ulice opět nabrala zpátky.

Další veletoč přišel v roce 2022, kdy ji kvůli mladší herecké kolegyni opustil životní partner Ondřej Malý, což s sebou přineslo obrovský stres. A tehdy za osm měsíců herečka opět zhubla, tentokrát byla ale změna zvláště patrná.  „Zhubla jsem 35 kilo. Mně se to vždy povede shodit a pak se to zase vrátí zpátky. Všem říkám, že důležitá je správná a pravidelná strava,“ prozradila tehdy. Od její obrovské proměny utekl už nějaký čas, ona si ale svou váhu poctivě drží. A co víc, opět se s vášní věnuje i tanci!

Plastický chirurg: Vypadá neskutečně dobře

Nový vzhled Pavly Tomicové zaujal předního plastického chirurga Ondřeje Měšťáka, který na její účet nešetří chválou. „Vypadá neskutečně dobře! Vypadá mladší, zdravější a spokojenější. Nevděčí za to zákroku plastické chirurgie, ale jsem si jistý, že je to hlavně o změně v životním stylu. Někdy stačí jen malá změna jídelníčku a pravidelný rozumný pohyb. To je přesně věc, kterou doporučuji pacientům, aby dříve, než uvažují o zákroku plastické chirurgie, správně nastavili životní styl,“ vysvětluje Ondřej Měšťák a dodává:

„Zákroky typu body contouringu (tvarování postavy, pozn. red), jako například plastika břišní stěny, modelace prsů nebo korekce nadbytků paží a stehen je totiž nejlepší provádět až po zhubnutí při stabilizované váze. Pokud je to vůbec potřeba,“ uzavírá estetický chirurg.

Doktorka Kateřina: Projev deprese?

Lékařka Kateřina Cajthamlová známá z pořadu Jste to, co víte, která se dnes věnuje hlavně psychoterapii, vidí za obrovským váhovým úbytkem spíše něco jiného. A sice trápení po odchodu manžela k mladší kolegyni. „Diagnostikovat z fotek opravdu nelze, ale dělám si hypotézu, že zde jde o projev hluboké deprese. Jistě znáte české rčení užírat se bolestí - tak přesně o toto tady možná šlo. Jedním z diagnostických rysů depresivního onemocnění je ztráta deseti a více procent hmotnosti v krátké době, a to bez záměru a úsilí, v návaznosti na dlouhodobé psychické utrpení, jimž zrada mladšího partnera zřejmě je,“ soudí lékařka.

Kateřina Cajthamlová také pochválila návrat herečky k tanci. „Přeji paní Tomicové hodně radosti ze života a návrat k tanci i k psychickému zdraví,“ usmívá se doktorka Kateřina.

Lékařka: Udržet si váhu je výkon

K hubnutí nejen žen ve zralém věku se vyjádřila také MUDr. Marie Skalská zakladatelka Pro Fit Institutu a také nutriční konzultantka Českého svazu ledního hokeje. Hubnutí je podle ní rozhodně možné v každém věku, důležité však je, aby byla zvolena optimální metoda, která bude konkrétnímu pacientovi vyhovovat.

„Nemohou platit nějaké univerzální jídelníčky pro všechny. Pokud je body mass index vyšší, když už mluvíme o obezitě, tak v rámci obezitologie můžeme nejen upravit jídelníček a cvičit, ale můžeme využít i bariatrické operace (například zmenšení žaludku, pozn. red) nebo v současné době velmi efektivní injekce na hubnutí,“ popisuje.

Váhový úbytek v řádech desítek kil je podle Marie Skalské v pořádku, pokud k němu dojde za poměrně delší dobu a pokud je bezpečný. „Tedy že jídelníček dodává všechny potřebné látky a není to tak, že někdo drží nějakou nesmyslnou dietu, kdy tělo nedostává zásadní živiny, které potřebuje k tomu, aby dobře fungovalo,“ upozorňuje.

V případě tak velkého úbytku váhy, k jakému došlo u Pavly Tomicové, je pak podle výživové specialistky důležité, aby šla při hubnutí dolů tuková hmota, ale svalová hmota zůstala. „Svalová hmota je zcela zásadní zejména v pozdějším věku, kdy se svaly tvoří už hůře, ale naopak se velmi rychle ztrácí. Takový zlom přichází u žen po menopauze. Proti úbytku svalů při hubnutí pomáhá silové cvičení, ideálně posilování s hmotností vlastního těla, a jídelníček s dostatkem bílkovin,“ vysvětluje Marie Skalská.

Pokud navíc výrazně zhubne diabetik, může dojít až k remisi nemoci, kdy ztráta kil má zásadní pozitivní efekt zejména na hladiny krevního cukru, krevních tuků, potažmo na výši krevního tlaku či na kardiovaskulární onemocnění.

Zaručený způsob, jak si hmotnost udržet, ale bohužel neexistuje. „To by za něj byla Nobelova cena,“ usmívá se Marie Skalská a dodává: „Zhubnout je poměrně jednoduché, ale udržet si váhu, to je opravdu výkon. Pomůže pravidelný pohyb, pravidelná kontrola hmotnosti a také správný jídelníček. Také správná psychologická podpora může být při redukci hmotnosti naprosto zásadní,“ uzavírá.

Psychoterapeutka: Soulad mezi duší a tělem

Podporu živelné herečce vyjádřila i psychoterapeutka Radana Rovena Štěpánková. „Je prima, že si paní Pavla užívá svou zdravou váhu. Přála bych jí, aby svému tělu s láskou naslouchala a pečovala o něj. Vztah těla a duše je základní vztah, který je třeba rozvíjet. Je to komplexní umění i věda. Je pravděpodobné, že paní Pavla právě tento vztah objevuje a přeju jí, aby z něj měla radost - to je nejlepší cesta ke zdraví.“

Psycholožka Radana Rovena Štěpánková.
Autor: Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

Fotogalerie
17 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Pavla Tomicová: Chvíli jsem měla problém jíst... David Turek, Elmer Carvalho