Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kuriózní nález houbaře na Lovosicku: Nebezpečná protitanková střela! Na místo jeli pyrotechnici

Autor: hpe - 
15. února 2024
10:00

Místo hub našel houbař v lese poblíž obce Skalice na Lovosicku cvičnou protitankovou střelu. Ta je podle expertů velmi nebezpečná. K likvidaci munice vyjeli pyrotechnici. 

Muž o svém nevídaném objevu ihned informoval policii. Do lesa přispěchali ústečtí policejní pyrotechnici, kteří munici od nálezce převzali a odvezli k likvidaci. „Nález označili jako cvičnou protitankovou střelu RPG-75. Upozorňují, že cvičná varianta je k nerozeznání od varianty ostré, která je vysoce riziková,“ informovala v policejní zprávě tisková mluvčí Pavla Kofrová. Nikomu se naštěstí nic nestalo a nedošlo ani ke škodám na majetku.

K podobným případům podle mluvčí může docházet i v budoucnu. „Nález munice v této lokalitě nemusí být ojedinělý, neboť zde bývalo armádní cvičiště. Pyrotechnici proto doporučují při pohybu v takovýchto lokalitách zvýšenou opatrnost,“ vysvětlila. Nezkušená osoba nemá navíc šanci rozeznat ostrou munici od té cvičné. Nejčastěji se na našem území setkáváme s nálezy pozůstatků z 1. nebo 2. světové války.

Pokud někdy narazíme na vojenské pozůstatky, měli bychom si dát velký pozor a kontaktovat odborníky. „Pro nálezy potenciálně nebezpečných předmětů platí vždy stejná základní pravidla – předmětů se vůbec nedotýkat, ihned přivolat policii a podle možností zajistit, aby se k nim nepřiblížil ani nikdo jiný. Při nedodržení uvedených pravidel by mohlo dojít k ohrožení života či zdraví osob,“ varovali policisté. 

Video  Zásah v ulici V Holešovičkách. (22. ledna 2024)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

luxardo ( 15. února 2024 11:32 )

Přepokládám, že ta munice tam neleží dlouho. Někdo přece z to zodpovídá a měl
by na své náklady nechat prostor vyčistit, nebo ohraničit a zakázat vstup.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání