Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šílený trend ze sociálních sítí: Smažená párátka! Ministerstvo varuje děti před hazardem

27. ledna 2024
06:40

V Jižní Koreji se prostřednictvím sociálních sítí šíří bizarní gastrotrend, kdy jsou jako lahůdka konzumována smažená párátka. Kvůli těm, kdo sdílejí recepty s použitím hmoty, která připomíná zelené křupky, dokonce ministerstvo pro bezpečnost potravin a léků vydalo varování. Lidi v něm upozorňuje, že párátka se vyrábějí jako hygienický produkt a že nejsou určená k jídlu. Napsal o tom server Independent.

Párátka vyráběná z kukuřičného nebo bramborového škrobu při smažení změní strukturu a díky typickému barvivu po úpravě připomínají zelené červy. Uživatelé TikToku nebo instagramu na videích ukazují, jak je jedí s kořením nebo strouhaným sýrem.

O tom, že nejde jen o kuriózní praktiku, ale spíše o stále rozšířenější trend, vypovídá oficiální varování ministerstva. To na sociální síti X zveřejnilo infografiku, v níž před konzumací smažených párátek varuje. "Bezpečnost (párátek) coby potraviny nebyla prokázána," napsal úřad.

Video  Kyblíková výzva: I někdejší slovenský prezident Andrej Kiska se polil ledovou vodou  - Facebook.com
Video se připravuje ...

ivana kollerova ( 28. ledna 2024 21:55 )

no tak bude o par debilu min. chytry clovek vi, ze se paratka neji.

Jan Jurníček ( 27. ledna 2024 19:27 )

Právě, že není zaručeno, že je to hen trocha škrobu, a už vůbec ne v potravinářské kvalitě.
Jím jen to, co si sám vypěstuju, nebo co koupím jako potravinu
Když se nějaký výrobek neprodává jako potravina, tak je riskantní to jíst, protože výrobce (a kontrolní orgány) nepočítá, že to někdo bude jíst, nedeklaruje to jako potravinu nebo potravinářskou surovinu,a nemá tudíž důvod se k tomu jako k potravině chovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání