Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Peklo na zemi: Jaký je život v latinskoamerických věznicích?

Autor: štt - 
28. listopadu 2023
22:16

Neexistuje jen jedno peklo na zemi. V posledních týdnech jím bylo pásmo Gaza, kde zemřely tisíce civilistů. Mnozí by se  shodli i na jiném místě. Tím jsou věznice v Hondurasu a El Salvadoru.

Oba sousední státy ovládá organizovaný zločin, proti němuž se vlády snaží bojovat masivním zatýkáním. Až 2 % dospělých Salvadorců se tak nacházejí za mřížemi. Investigativní novinář Marcel Osorto se pro deník The Sun snažil spletitou situaci nastínit.

O moc mezi sebou soupeří dva gangy – Gang 18. ulice (Barrio 18) a Mara Salvatrucha (MS-13). Přestože většina jejich představitelů byla dávno dopadena, zločin z ulic nezmizel. Ani mohutné vězeňské zdi nedokáží komunikaci s okolním světem zamezit. Nadále dochází k vraždám na objednávku či k únosům obyvatel.

Nejen zprávy, ale i zboží lze do vězení dostat. Panuje zde až nečekaně čilý obchodní ruch. Sehnat můžete takřka cokoliv – cigarety, alkohol i zbraně. Mocí zde totiž nedisponují pouze dozorci, ale i někteří odsouzenci, kteří mají dostatek kontaktů a peněz.

Věznice leckdy převyšují kapacitu až o 150 %! V únoru svět šokovaly fotografie polonahých vězňů, kteří seděli v řadách, zatímco na ně těžkooděnci mířili samopaly. Různé nevládní organizace naléhaly na představitele obou vlád, aby dbali na dodržování základních lidských práv. Ti se jim jen vysmáli.

Sami často zkorumpovaní politici nehodlají v boji polevit. Honduras nyní plánuje vybudovat další vězení na ostrově, kam hodlá poslat dva tisíce nejobávanějších vězňů. Snahou je znemožnit komunikaci zločineckých šéfů s okolním světem. Šance, že se jim to podaří, je dle Osorta malá.

Video  Insta Crime Podcast: Temná minulost věznice Leopoldov. Šílená vzpoura jako z filmu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

msamec3 ( 30. listopadu 2023 20:31 )

Udělat v Čechách zabiješ zabít nezivit

Celebrity-chachacha ( 29. listopadu 2023 08:53 )

Nebude nulová . Jinak by musela být nulová i v těchto zemích.

beda88 ( 29. listopadu 2023 00:00 )

nuuuuu, popravdě udělat ze záběrů z těchto 👎 vězení TV smyčku a neustále jí promítat těm našim lemplům, co se furt vymlouvají, že mají málo prostoru v celách, málo ovoce, málo programů v TV aj. "vymoženosti."

kamil capka ( 28. listopadu 2023 23:15 )

Takové zavést všude, tak bude kriminalita nulová.

kamil capka ( 28. listopadu 2023 23:14 )

Takové zavést všude, tak bude kriminalita nulová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání