Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Při hurikánu Otis v Mexiku zemřelo 45 lidí: Češka Kateřina se s rodinou ukrývala v koupelně

Autor: jel - 
2. listopadu 2023
18:53

Dovolená Češky Kateřiny a její rodiny se změnila v horor. Mexické letovisko Acapulco na tichomořském pobřeží zasáhl během jejich návštěvy hurikán Otis. Čtyři ženy a malá holčička přečkaly řádění šíleného živlu ukryté v koupelně. Kateřina popsala mrazivý zážitek. 

Otis zasáhl letovisko ve středu 25. října a napáchal obrovské škody. Při úderu hurikánu nejvyšší kategorie zemřelo minimálně 45 lidí a dalších 47 se pohřešuje. Přírodní živel zaplavil město, srovnal se zemí domy, obchody a hotely a přerušil komunikace. Podle odhadu pojišťovacích analytiků pravděpodobně hurikán způsobil ekonomické škody přesahující v přepočtu 233 miliard Kč, a může tak pro mexický průmysl znamenat jednu z největších ztrát v historii země.

V mexickém letovisku Acapulco trávila v říjnu dovolenou také Češka Kateřina s partnerkou, sestřenicí, její partnerkou a jejich dcerou. Žena TN.cz řekla, jak se jim podařilo řádění hurikánu přečkat. Sbalily si dvě evakuační zavazadla, ucpaly polštáři okna a dobily si telefony. Pak se všech pět ukrylo v malé koupelně. 

„Jeho síla trhala stěny, odnesla střechu. Za dveřmi koupelny lítal nábytek a spotřebiče. Dům se celý třásl. Hluk hurikánu připomínal projíždějící vlak. Krčily jsme se v koupelně, utěšovaly jsme tříletou holčičku i sebe navzájem,“ popsala momenty hrůzy Češka. Dodala, že měly velký strach, že zemřou. Do místnosti létaly střepy i sutiny. Hrůza trvala několik hodin. Když se konečně odvážily z koupelny vyjít, viděly, jak obrovskou spoušť po sobě Otis zanechal. 

„Po hurikánu jsme pro naše rodiny byly několik dnů nezvěstné. Ocitly jsme se v Acapulcu, po živelní katastrofě, odkázány pouze na zprostředkované informace. Naši příbuzní volali na velvyslanectví,“ dodala žena. Několik dní pak přečkaly v níže položeném hotelu, který neutrpěl takové škody. S vodou musely šetřit, jedly, co našly v hotelu a umývaly se ve vodě z bazénu plné střepů.

Rodina už je nyní v bezpečí v hlavním městě Mexika, z šoku se ale bude zřejmě ještě dlouho vzpamatovávat. 

Video  Víte, jak je to vlastně se jmény hurikánů?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání