Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hurikán Otis v mexickém letovisku rozséval zkázu: 45 mrtvých a škody za 350 miliard korun

Aktualizováno -
30. října 2023
18:23
Autor: ČTK - 
29. října 2023
18:58

Nejméně 45 lidí zemřelo v Mexiku po úderu hurikánu nejvyšší kategorie Otis, který minulý týden zasáhl okolí letoviska Acapulco na tichomořském pobřeží. Dalších 47 lidí místní úřady pohřešují. Na platformě X to dnes uvedla guvernérka státu Guerrero Evelyn Salgadová. Samospráva podle ní vyslala do terénu další týmy, aby pátraly po zbylých přeživších.

V neděli Salgadová uváděla 43 mrtvých, poté se však objevily další různorodé údaje hovořící až o 48 obětech. Guvernérka dnes v telefonickém rozhovoru s prezidentem Andrésem Manuelem Lópezem Obradorem upřesnila, že aktuálně policie identifikovala 45 mrtvých. Jsou mezi nimi i tři zahraniční turisté ze Spojených států, Kanady a Británie.

Podle guvernérky se počet pátracích oddílů hledajících přeživší v Acapulku a v okolních městech zvýšil z 23 na 30. „Díky těmto oddílům se do této chvíle podařilo najít 152 lidí, kteří už jsou v kontaktu se svými rodinami,“ řekla Salgadová. Pátrání objevilo také dva švédské občany, dodala podle agentury EFE.

Živel na pevninu udeřil ve středu jako hurikán páté, tedy nejvyšší kategorie. Zaplavil město, srovnal se zemí domy, obchody a hotely a přerušil komunikace, uvedla agentura Reuters. Obyvatelé stále zaplavených oblastí kritizují nedostatek vládní pomoci a mnoho lidí stále hledá rodinné příslušníky.

Ohromné ekonomické ztráty

Pojišťování společnost Gallagher Re odhaduje, že hurikán způsobil ekonomické škody přesahující deset miliard USD (233 miliard korun), může tak pro mexický průmysl znamenat jednu z největších ztrát v historii země.

Mexická vláda zatím neodhadla náklady spojené s bouří. Zatímco Gallagher Re odhaduje škody okolo deseti miliard dolarů, společnost pro výzkum přírodních rizik Enki Research hovoří o nákladech „blížících se 15 miliardám dolarů (350 miliard korun)“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi