Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fotbalista v Čkyni dostal při zápase srdeční zástavu a zkolaboval: Pomohli mu Jirka a Honza!

Autor: jel - 
17. října 2023
15:48

V dramatický boj o život se proměnilo fotbalové utkání ve Čkyni na Prachaticku. Třicetiletému hráči se během něj zastavilo srdce a upadl do bezvědomí. Zápasu se ve svém volném čase účastnil také středočeský záchranář Jirka, který se ihned fotbalistovi vydal poskytnout první pomoc. Krátce na to přispěchal také další záchranář Honza i s paní doktorkou. Ti byli na nedaleké hasičské stanici na zdravotnickém kurzu.

Když hráč ve Čkyni upadl do bezvědomí, naštěstí byl nedaleko záchranář Jiří. Ten ihned přispěchal na pomoc a začal s masáží srdce. Další svědci události pak zavolali záchrannou službu.

Nedaleko fotbalového hřiště se nachází požární stanice, kde zrovna ten den probíhalo zdravotnické školení vedené Honzou z jihočeské záchranky. „Ten nezaváhal, popadl u hasičů automatizovaný externí defibrilitátor (AED) a okamžitě se vydali společně s lékařkou, která se školení účastnila, na pomoc,“ popsali událost záchranáři.

Na místě Honza podal muži v bezvědomí defibrilační výboj. Pak dorazila sanitka i vrtulník a zdravotníci pokračovali v rozšířené profesionální resuscitaci. Ta byla naštěstí úspěšná a fotbalista byl letecky převezen do českobudějovické nemocnice.

„My děkujeme všem zúčastněným, kteří se na záchraně muže podíleli,“ dodali na závěr záchranáři.

Anketa

Víte, jak správně provádět masáž srdce?

Ano
-Ne

 

Video  Podstatné úkony první pomoci  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání