Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pět vodáků s dítětem sjíždělo rozvodněnou Moravu: S loděmi narazili do stromu a skončili ve vodě!

Autor: VaB - 
9. srpna 2023
09:39

Pětice vodáků se rozhodla v úterý odpoledne sjet rozvodněnou Moravu. Při splouvání řeky narazili do vyvráceného stromu a z lodí vypadli. Jako zázrakem se jim nic nestalo, ale promoklé a promrzlé je z vody dostali až hasiči na člunu.

Už několik dní Česko sužují velké přívalové deště, řeky jsou plné valící se vody, a tak se jejich sjíždění úplně nedoporučuje. Na to však nedbala pětice vodáků, kteří se u Střeně v Olomouckém kraji rozhodli rozvodněnou Moravu sjet.

Na dvou pálavách při jízdě po vodě ale narazili do stromu, který se vyvrátil a všichni z lodí vypadli. „Svépomocí a s velkým štěstím se dostali na malý ostrůvek, odkud je promrzlé dostala až naše jednotka s motorovým člunem,“ popsala mluvčí hasičů Lucie Balážová. Postupně museli zachránit tři ženy, jednoho muže a dítě.

„Sami se při náročné záchraně potýkali s velmi silným proudem a dle velitele měli vodáci velké štěstí, že se po pádu do řeky dostali na břeh,“ dodávají hasiči k náročnému zásahu. Nakonec je ještě místní dobrovolná jednotka hasičů převezla do kempu, odkud vyráželi.

Hasiči s policií dlouhodobě varují před podobnými akcemi při nepřiznivém počasí. „Upozorňujeme, že rozvodněná řeka je nyní v okolí plná vyvrácených vzrostlých stromů a spolu se silným proudem může být velice nebezpečná. Zvažte proto v těchto dnech její splouvání,“ dodala Balážová, proč není vhodné na vodu aktuálně vyrážet.

Podle policistů je vhodné mít záchranné pomůcky pro celou posádku, jako například záchrannou vestu. „Při sjíždění řeky pečlivě zvažujte stav vody a své schopnosti. Pod jezem se určitě nekoupejte,“ uvádí policistka Martina Hamplová.

Video  Dvojici českých horolezkyň museli letecky evakuovat slovenští horští záchranáři ve Vysokých Tatrách.(21.7.2023)  - HZS SK
Video se připravuje ...

padrino ( 10. srpna 2023 16:40 )

No,je dítě a "dítě",nepíšou jeho věk.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání