„V původním domově nám už došly volné pokoje pro pejsky. Sjízdnost přístupové cesty byla taky problémová. Nejen pro nás, ale i pro neustálý vývoz jímky. Pereme nonstop. Navíc teď nikoho nerušíme. Rafánci si mohou poštěkávat, aniž by vadili sousedům, a k dispozici budou mít obří výběh,“ popsala paní Petra.

Stěhování ochrnutých, nemocných a starých pejsků dalo jí i manželovi Jiřímu pořádně zabrat. Hlavně staroušci změny nesou těžce. „Stačí dát misku na jiné místo a přestanou jíst,“ vysvětlila s tím, že proto všechno budují tak, aby se prostory co nejvíce podobaly předešlému bydlení.

"Skleněný" pejsek v pytli

Nový domov žena pojmenovala po těžce nemocném pejskovi Efef (†5). Takový zvuk vydával místo štěkání. Našli ho zabaleného do pytle v popelnici. Tělíčko měl křehčí než sklo. Žádné klouby, prostě hadrová panenka.

„Věděli jsme, že s námi nebude dlouho, ale našel si svůj způsob chůze a nejlepšího parťáka Bohouška,“ líčila. Pejska Efef dokázala udržet při životě 10 měsíců.

Video
Video se připravuje ...

Petra Petroš s manželem se v Bílovci stará o 80 invalidních jezevčíků archiv Petry Petroš

„Přišel k nám v lednu, umřel na podzim. Dodnes jsem vděčná za ten krátký čas, co tady s námi byl. Máme mnoho bojovníčků, ale on byl tím největším,“ dodala.

Pyžama gang

Za existenci psího ráje pod názvem Jezevčíci v nouzi může stařičká Fanynka, kterou si k sobě paní Petra vzala před 10 lety. O dva roky později k ní přibyl první vozíčkář Štěfánek a už to jelo. Teď jich má na vozíčku 36.

Ochrnutí pejsci ze spolku Jezevčíci v nouzi mají přezdívku „pyžama gang“ neboli pyžamáčci, jak jim něžně říká ve svých úžasných videích o večerním krmení a ukládání do postýlek, paní Petra.

„Moje různě invalidní psí parta mě naučila nestěžovat si a žít bez denních klišé, přetvářek a falše. Dodává mi odvahu a sílu,“ svěřila se paní Petra. Možná i proto nezná slovo vyhoření. „Jsem si jistá, že když člověk najde své poslání, byť je jakkoliv náročné, tak k vyčerpání nedojde,“ řekla.

Fanoušci je nenechali ve štychu

Katastrofickou kapitolou stěhování byl podle Petrošových především plot, který měl být hotový do konce dubna. Jenže řemeslníci termín stále posouvali a pak jeho kvalita byla naprosto mizerná. Naštěstí prosby o pomoc na sociálních sítích, kde Jezevčíky v nouzi sleduje okolo 40 tisíc fanoušků, byly vyslyšeny.

„Úžasní lidé dokázali neskutečné. Postavili nám plot a my se konečně mohli stěhovat. Tolik jim děkujeme, tolik,“ vzkázali manželé. Další tisíce přispěvatelů pak rodině pomáhají ve sbírce na webu Donio, která stále běží.

Měsíčně až čtvrt milionu

Bez podpory lidí by se rodina Petrošova neobešla. Jen měsíční náklady na veterinu šplhají ke 200 tisícům. Na plenkách mají 40 pejsků, každého přebalují minimálně 3 krát za den.

Nutné jsou vlhčené ubrousky a savé podložky. Kromě toho psí parta spořádá denně 25 konzerv 800g a téměř 8 kg granulí. „Ochrnutí mají navíc speciální veterinární dietu,“ podotkla paní Petra.

Fotogalerie
28 fotografií