Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jedna z nejhorších vlakových nehod posledních let: U Milavče před dvěma lety zemřeli 3 lidé!

Autor: jel - 
4. srpna 2023
16:50

K vážné dopravní nehodě dvou vlaků došlo 4. srpna 2021 u obce Milavče na Domažlicku. Čelně se tam srazil Západní expres z Mnichova s regionálním osobním vlakem RegioShark. Náraz byl tak silný, že byl lehčí regionální vlak odtlačen o 75 metrů zpátky po trati. Při nehodě zemřeli tři lidé a dalších 56 osob se zranilo.

Podle Drážní inspekce zavinil nehodu strojvůdce rychlíku, který nerespektoval červené světlo na návěstní svítilně výhybny.

„Šlo o nedovolenou jízdu vlaku Ex 351 za úroveň hlavního odjezdového návěstidla S1 s návěstí ,Stůj‘, vjetí do postavené vlakové cesty pro protijedoucí vlak Os 7406, následná srážka a vykolejení obou vlaků,“ uvedla vyšetřovací inspekce v závěrečné zprávě.

Video  Zásah hasičů po nehodě vlaků na Domažlicku 
Video se připravuje ...

Při nehodě zemřeli strojvůdci obou vlaků a pasažérka Anna (†47) z obce Strýčkovice. Ta jela osudný den vlakem na úřad do Domažlic. Tam už však nikdy nedojela. 

U nehody tehdy zasahovalo 12 jednotek hasičů, čtyři vrtulníky, sedm výjezdových skupin ZZS, pět speciálních vozů, deset skupin z Německa. Desítky raněných bylo potřeba v závislosti na závažnosti jejich stavu roztřídit a rozvézt do nemocnic od německého Řezna, přes Domažlice až po Prahu. Reakce záchranářů byla obdivuhodná a takřka okamžitá.

„Podruhé jsem se narodil. Jsem z toho ještě v šoku. Měli jsme s ženou velké štěstí, že jsme z té hrůzy vyvázli jen lehce zraněni,“ popsal v minulosti Blesku jeden z cestujících Zdeněk Klonfar.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání