Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hrdinský čin dětí z Chrudimska: Uviděly požár na poli a začaly samy hasit!

Autor: pma - 
28. července 2023
10:09

Tři chlapci z obce Kočí na Chrudimsku si během hraní na zahradě všimli, že na poli v blízkosti jejich domu hoří. Děti nečekaly ani vteřinu a ihned se samy pustily do akce. Od domu hoši kvapem vzali lopaty, hadice, zavolali hasiče s prosbou o pomoc a začali pole kropit. Na místo přijelo osm jednotek požárníků, kterým včasný zásah pozorných školáků velmi pomohl a zamezil podle mluvčího Miroslava Poláka větším škodám.

Z prázdninových radovánek vyrušil bratry Šimona a Matěje hustý dým a šlehající plameny z pole přilehlého k jejich rodinnému domu. „Jednu chvilku jsem si myslel, že nám shoří barák,“ řekl pro TV Nova Šimon, mladší z bratrů.

Na místo přijelo 8 jednotek hasičů

Foukal silný vítr a plameny se po poli rychle šířily. Starší Matěj si uvědomil, že musí okamžitě něco udělat. „Mě napadalo, že vezmeme hadici,“ svěřil se skromně školák. Kromě hadic vytáhli od domu i lopaty a zavolali na linku 150.

Za chvíli bylo na místě celkem osm jednotek profesionálních hasičů, kteří si převzali hašení požáru do vlastních rukou. Důvodem vzniku byla podle požárníků technická závada na jednom ze zemědělských strojů.

„Možná budu hasič“

„Díky reakci dětí došlo k zamezení šíření požáru,“ pochválil chlapce mluvčí hasičů Miroslav Polák. Radost z jejich počínání měla i maminka Tereza. „Musím říct, že jsem byla hodně pyšná. Zareagovali s tou vodou a věděli, co mají dělat,“ těšila se z úspěchu vlastních synů.

„Zatím jsem o tom nepřemýšlel, co budu. Možná hasič,“ zamyslel se Matěj. Jeho mladší bráška zase s úsměvem přiznal, že se za svůj čin cítí trochu jako hrdina.

Video  V Býkovicích na Blanensku vypukl lesní požár.  - Twitter HZS JMK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání