Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt české turistky na pláži v Řecku: Na ostrově Thasos je jen jedna sanitka!

Autor: ČTK - 
28. června 2023
15:54

Česká turistka, která v úterý zkolabovala a zemřela na pláži na řeckém ostrově Thasos, nečekala na příjezd sanitky tak dlouho, jak psal tisk. Ve sředu to uvedla záchranná služba, píše server stanice CNN Greece. 

Sanitka k ženě dojela po 32 minutách od zavolání, a nikoliv po 51 minutách, jak informovala média. Případ vyvolal v Řecku polemiku a odbory i levicová strana SYRIZA kritizovaly, že na ostrově, který je v létě populární turistickou destinací, slouží jen jedna sanitka.

Podle prohlášení záchranné služby sanitka přijela na pláž, kde se nacházela česká turistka, 32 minut po zavolání pomoci v úterý v 10:45 SELČ. Pláž leží zhruba 35 kilometrů od hlavního zdravotního střediska na ostrově. Sanitka v době, kdy záchranná služba dostala žádost o pomoc, převážela jiný naléhavý případ do nemocnice.

Řecký tisk na základě svědectví z místa v úterý informoval, že sanitka přijela k turistce, kterou se snažili oživit další lidé, 51 minut po zavolání. Podle dnešního prohlášení záchranné služby byl na místě i soukromý lékař, který se rovněž zapojil do snahy ženu oživit, následně však konstatoval její úmrtí.

Případ vyvolal v řeckých médiích jisté pozdvižení. Odbory upozornily, že na Thasosu jsou k dispozici čtyři sanitky. Kvůli nedostatku personálu je však v provozu jen jedna. Podle opoziční strany SYRIZA je to výsledek zdravotnické politiky konzervativního kabinetu premiéra Kyriakose Mitsotakise.

Záchranná služba ve středu také uvedla, že vláda již odsouhlasila, že v příštích dnech doplní stavy záchranářů na ostrově vojenský personál.

xxxx678 ( 28. června 2023 18:31 )

Mě chytila v Řecku osma, potřebovala jsem zubaře. Delegátka mě vzala k nějakému, nevim kdo to byl, přišel odněkud z pole v jeho vile asi, takový všechno učudlaný, ale vyčistil, dal drén, pomohl mi od bolesti, hodnej pán, ovšem jestli byl zubař to fakt nevim , zlaté, české zdravotnictví, ikdyž se nadává často, buďme rádi, co máme. Zmiňovaný případ, strašné..jedna sanitka na ostrově, ať jdou do ...

sorgedoktor ( 28. června 2023 17:04 )

Hm Na vranovske prehrade pokud nekdo dfostane swdrecni zqachvat, tak sanitka take prijede priblizne veš stejnem intervalu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání