Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vlak plný dětí se srazil s náklaďákem! Drsnou nehodu zachytila kamera

Autor: ČTK, pma, inf - 
24. června 2023
15:10

Na železničním přejezdu ve Stráži nad Nisou u Liberce došlo ve středu ke srážce osobního vlaku s přívěsem nákladního auta, na kterém byl bagr. Ve vlaku cestovalo 65 lidí, z toho 21 utrpělo zranění, mezi nimi i školáci. U devíti z cestujících byla poranění středně těžká. Srážku zachytila kamera!

K nehodě došlo ve středu kolem 13:50 na železniční trati z Liberce na Frýdlant, s nákladním autem se střetl vlak jedoucí z Jindřichovic pod Smrkem do Liberce. „Nehoda se stala na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor,“ doplnil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. 

„Kriminální policie v této souvislosti už zahájila úkony trestního řízení pro důvodné podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla regionální mluvčí policie Ivana Baláková. Policie zjišťuje, jak k nehodě došlo.

„Jak se mohlo stát, že osobní vlak, jedoucí ve směru z Frýdlantu na Liberec, najel na přejezdu do přívěsu projíždějícího nákladního vozidla. V této souvislosti nás bude zajímat, zda bylo signalizační zařízení přejezdu v inkriminované době v činnosti,“ doplnila Baláková.

Záběry z nehody 

Průběh nehody zachytila průmyslová kamera. Nákladní vůz převážející bagr na snímku najíždí k železničnímu přejezdu, krátce přibrzdí a pak opět zrychluje. V tom se ale v záběru objeví osobní vlak, který do kolosu narazí. Ze záznamu lze zřetelně vidět, že světelná signalizace na přejezdu v osudnou chvíli nesvítila. 

Video  Na železničním přejezdu ve Stráži nad Nisou u Liberce se srazil osobní vlak s přívěsem nákladního auta, na kterém byl bagr (21.6.2023).  - Facebook.com/Liberečáci
Video se připravuje ...

Osobní vlak byl podle policejní mluvčí plně obsazený, cestovalo v něm 65 lidí, z toho 19 bylo žáků 4. třídy jedné základní školy. „Dvě z dětí převezli zdravotníci sanitou do nemocnice, měly by utrpět snad jen lehčí poranění,“ dodala Baláková. Jedna z cestujících řekla, že strojvedoucí stihl těsně před srážkou z kabiny utéct.

Vyhlásili traumaplán

Zraněných bylo podle krajského mluvčího záchranné služby Michaela Georgieva 21. „Z toho devět osob utrpělo středně těžké poranění. Všichni byli při vědomí a s našimi posádkami komunikovali. Všechny zraněné jsme převezli do liberecké nemocnice. Šlo o pohmožděniny a otřesy mozku, my jsme na místě neměli žádného pacienta s život ohrožujícím stavem,“ dodal Georgiev. Na místě podle něj pracovaly i psychointervenční týmy, které se postaraly o účastníky nehody.

Nemocnice kvůli většímu počtu zraněných vyhlásila první ze tří stupňů traumaplánu. Na místě nehody zasahovali i hasiči. „Po příjezdu na místo události hasiči zajistili místo dopravní nehody a provedli protipožární opatření. Nezraněné osoby byly převezeny evakuačními autobusy do Liberce,“ uvedli ve středu hasiči na twitteru.

 

stekavka ( 25. června 2023 13:24 )

Asi vyjíždí z té firmy,nekouká ani jestli něco jede po silnici,natož pak po kolejích

ufounka ( 25. června 2023 12:09 )

ufounka ( 25. června 2023 12:08 )

ufounka ( 25. června 2023 12:08 )

diskutujici ( 25. června 2023 09:19 )

Ty kamery jsou opravdu k něčemu, protože železnice tvrdily vždy, že v okamžiku nehody fungovaly. Tohle už nikdo neokecá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání