Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hákové kříže i Mein Kampf: Věděly rodiny žhářů z Vítkova o sympatiích k neonacismu?!

  • Autor: pma,ČTK,inf - 
    20. 5. 2023
    14:40

    V úterý 16. května 2023 opustili Václav Cojocaru a Ivo Müller brány věznice v Mírově na Šumpersku. Tam si odpykávali dvacetiletý trest za žhářský útok na domek Romů ve Vítkově z roku 2009. Nejhorší následky měla nejmladší obyvatelka domu, tehdy ani ne dvouletá Natálka. Dívenka měla popáleniny na 80 procentech těla, prodělala nespočet operací, a dodnes má zdravotní komplikace. Jakou minulost za sebou mají Václav Cojocaru a Ivo Müller? Proč k útoku na romskou rodinu vůbec došlo?

  • 1.Hodní kluci, kteří se vzhlédli v neonacismu

    Žhář Václav Cojocaru Žhář Václav Cojocaru | K. Janeček a archiv Blesku

    Václav Cojocaru a Ivo Müller byli tento týden podmíněně propuštěni z věznice v Mírově. Tam si odpykávali dvacetiletý trest za žhářský útok na romskou rodinu z Vítkova.

    Oba muži před svým ohavným činem a následným životem za mřížemi žili v Horním Benešově ve Slezsku. Jejich bývalý učitel Svatopluk Mázera si už na základní škole všiml, že s Cojocaruem, Müllerem a Davidem Vaculíkem (další ze žhářů z Vítkova - pozn. red.) je cosi špatně.

    Navenek sice působili jako slušní a vzorní chlapci, ale kantor tušil, že se jeho studentům odehrává v hlavě něco nekalého. „Netajili se tím, že sbírají obrázky s Hitlerem a další materiály o třetí říši,“ sdělil CNN Prima News učitel.

    Matka Václava Cojocarua před časem přiznala, že její syn měl od dětství rád vše, co souviselo s válkou. Doma měl i mnoho trofejí, třeba helmu z druhé světové války. To, že syn obstaral vlastní výtisk knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf, matku z míry nevyvedlo. Kdyby prý byla závadná, nikdy by nevyšla. Vrásky si žena nedělala ani z toho, že byl její syn velmi aktivním podporovatelem ultranacionalistické radikální Dělnické strany sociální spravedlnosti.

    Žhář Ivo Müller Žhář Ivo Müller | K. Janeček a archiv Blesku

    I když se Cojocaru s matkou ve čtrnácti letech odstěhoval od kamarádů o desítky kilometrů dál, kontakt s kamarády Müllerem a Vaculíkem udržoval dále. Spojovala je podobná sympatie k neonacistickému smýšlení. Společně navštěvovali rasisticky zaměřené akce, ve svých domovech uchovávali například vlajky s hákovými kříži nebo další symboly odkazující na Adolfa Hitlera či Benita Mussoliniho. Policie následně u mužů našla časopisy, které obsahovaly články, kde autoři vyzývali čtenáře ke žhářskému útoku na Romy. A přesně takový mladíci na jaře roku 2009 spáchali.

  • 2.Žhářský útok ve Vítkově

    Vypálený dům ve Vítkově Vypálený dům ve Vítkově | Iva Žáčková

    V noci na 19. dubna 2009 se čtveřice mladíků ve složení Václav Cojocaru, Ivo Müller a dva komplici, David Vaculík a Jaromír Lukeš přiblížila k rodinnému domu číslo 58 na okraji Vítkova. Ten obývala početná romská rodina. Muži měli dům vytipovaný, věděli, že obyvatelé domu jsou Romové, a to byl jejich cíl.

    Čtveřice do několika oken hodila zápalné láhve naplněné benzinem. Dům začal okamžitě hořet. Následně tři muži nasedli do auta, kde na ně čekal jejich komplic, a odjeli pryč.

    V době útoku bylo uvnitř domu celkem osm lidí. Rodiče se čtyřmi dcerkami (kterým tehdy bylo deset, osm, pět a necelé dva roky) a dva příbuzní.

    Při požáru byla zraněna tehdy sedmadvacetiletá Anna Siváková, její o šest let starší partner Pavel Kudrik a jejich téměř dvouletá dcerka Natálka. Ta na tom byla zdaleka nejhůře. Požár dům zcela zničil.

  • 3.Zdravotní stav popálené Natálky

    Natálka svůj boj o život vyhrála. Natálka svůj boj o život vyhrála. | Archiv CNC

    Ani ne dvouletá Natálka byla bezprostředně po činu převezena do nemocnice v kritickém stavu. Dítě mělo popáleniny na 80 procentech těla a lékaři se obávali, že proti tak rozsáhlým zraněním nezvládne tělíčko malé dívenky bojovat. Natálka ale zabojovala a s nepřízní osudu se poprala.

    Z nemocnice byla do domácího léčení propuštěna po dlouhých osmi měsících.

    Holčička přišla o tři prsty na rukou. V průběhu let podstoupila několik desítek operací, vyhráno ale nemá. Problémy s kůží a pohybem má dodnes a trpí invaliditou třetího stupně.

  • 4.Soud

    Žhář David Vaculík Žhář David Vaculík | K. Janeček a archiv Blesku

    Útočníky se podařilo vypátrat po čtyřech měsících. Na jejich stopu kriminalisty přivedl dobrovolný hasič z Opavska, který zaslechl telefonát své známé s jedním z pachatelů.

    Když se muž z médií dozvěděl o tragédii ve Vítkově, oznámil podezřelý hovor policii. Detektivové, kteří na případu pracovali, zadrželi v polovině srpna 2009 tucet extremistů. Čtyři z nich nakonec žalobce obvinil z pokusu o vraždu s rasovým motivem.

    11. května 2010 začalo u Krajského soudu v Ostravě hlavní líčení, které trvalo pět měsíců. Obžalovaní se hájili mj. tím, že netušili, že domek je obydlený a nechtěli prý zabíjet. V závěru líčení se Müller a Cojocaru poškozeným omluvili.

    Tresty si žháři vyslechli 20. října. David Vaculík, Ivo Müller a Jaromír Lukeš dostali trest 22 let za mřížemi, Václav Cojocaru o dva roky méně. Všichni obžalovaní se proti rozsudku odvolali.

    V březnu 2011 Vrchní soud v Olomouci snížil Ivo Müllerovi trest za žhářský útok z 22 na 20 let. Ostatním třem odsouzeným tresty udělené krajským soudem potvrdil.

  • 5.Podmínečné propuštění

    Z věznice Mírov byli propuštění dva žháři Václav Cojocaru a Ivo Müller. Z nejtěžší kárnice odjeli autem. Z věznice Mírov byli propuštění dva žháři Václav Cojocaru a Ivo Müller. Z nejtěžší kárnice odjeli autem. | aktu.cz

    Okresní soud v Šumperku počátkem května rozhodl, že muži, kteří se v roce 2009 pokusili o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu, budou po třinácti letech podmínečně propuštěni na svobodu. Soud dvojici stanovil zkušební dobu na sedm let a probační dohled. Splácet musejí i náhradu škody.

    V úterý 16. května 2023 opustili Václav Cojocara a Ivo Müller brány věznice v Mírově na Šumpersku. Za mřížemi dvojice strávila více než třináct let, tedy dvě třetiny trestu.

    Další dva odsouzení, David Vaculík a Jaromír Lukeš, ve vězení zůstávají.

    Video  Žháři z Vítkova propuštěni na svobodu!  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 6.Jak rodina žije po letech

    Rodiče popálené Natálky Rodiče popálené Natálky | Blesk Karel Janeček

    To, že jsou dva ze žhářů, kteří její rodině způsobili tolik bolesti podmíněně propuštěni, maminku popálené Natálky Annu Sivákovou šokovalo. „Měsíc a půl před útokem si nás vytipovali, poté vyrobili Molotovovy koktejly a přišli nám ublížit. Je mi líto, nevěřím v jejich nápravu. Vždyť nás dopředu odsoudili k smrti, a teď ze sebe dělají svatoušky. Mohou se takoví lidé změnit? Nebo se kají jen proto, aby je pustili?“ řekla žena Blesku.

    Za pár týdnů oslaví Natálka šestnácté narozeniny. Její zdravotní stav se sice v průběhu let částečně zlepšil, přesto však má i v současné chvíli mnoho problémů, který ji znemožňují život běžné teenagerky. Dívka by se chtěla líčit a zkrášlovat jako její vrstevnice, zničená a citlivá kůže a omezené pohyby jí to ale neumožňují.

    Bolestivá minulost si vybrala své i na psychickém zdraví.  Podle maminky dívka špatně spí, izoluje se od společnosti, bojí se a nepomáhají ani pravidelné návštěvy psychiatra. „Život, jaký žijeme my, bych nikomu nepřála,“ doplnila smutně Siváková.

    Video  Vlasta Malá: Omluva už nám nepomůže.  - Ivana Žáková
    Video se připravuje ...

  • 7.Galerie

     

     

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání