Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Beslan, Uvalde nebo Bělehrad: Nejkrutější masakry ve školách!

  • Autor: pma,ČTK - 
    7. 5. 2023
    15:52

    Středeční střelba na základní škole v srbském Bělehradu, kdy teprve třináctiletý útočník zabil osm spolužáků, otřásla svou brutalitou celou zemí. Nejedná se bohužel o ojedinělý čin, kdy žák začne útočit na své učitele či spolužáky. Podobných tragédií se v posledních letech událo hned několik.

  • 1.Bělehrad (Srbsko)

    Bělehrad truchlí za oběti masakru na základní škole. Bělehrad truchlí za oběti masakru na základní škole. | reuters/ANTONIO BRONIC

    Datum: 3. 5. 2023
    Počet obětí: 9

    Zřejmě poslední střelbou spáchanou na půdě školy je středeční masakr ze srbského Bělěhradu. 3. května tam přišel třináctiletý žák sedmé třídy Kosta K. do budovy základní školy Vladislava Ribnikara ve čtvrti Vračar a začal pálit do spolužáků. O život jich připravil osm, dalších několik utrpělo vážná až středně vážná zranění. Zabil také člena ochranky.

    „Zjistili jsme, že celou akci delší dobu plánoval. Dnešek si vybral, protože hodina dějepisu byla ve třídě blízko východu ze školy. V batohu měl čtyři Molotovovy koktejly,“ popsal situaci policejní mluvčí Veselin Milič. Pachatel měl dokonce sepsaný seznam spolužáků, které chtěl záměrně „zlikvidovat“.

    Za odporný čin nemůže být chlapec souzen, neboť není právně zodpovědný. V Srbsku jsou za své činy trestně odpovědni pachatelé od čtrnácti let, střelci je v současnou chvíli o rok méně. Nyní je pachatel, který se po činu sám přihlásil na policii, umístěn na psychiatrii. Matka i otec chlapce byli zadrženi.

  • 2.Iževsk (Rusko)

    Střelba v ruské škole v Iževsku. Střelba v ruské škole v Iževsku. | Profimedia.cz

    Datum: 26. 9. 2022
    Počet obětí: 18

    K další tragédii došlo teprve před pár měsíci na ve škole č. 88 v ruském Iževsku v Udmurtské republice. 26. září loňského roku tam bývalý absolvent Arťom Kazancev (†34) nejprve zabil dva členy ochranky a poté začal střílet na studenty a učitele.

    Kazancev připravil o život celkem 18 lidí, z toho jedenáct z nich byly děti. Po činu spáchal střelec sebevraždu.

    V době masakru vstoupil do budovy školy útočník v kukle a černém tričku s nacistickými symboly, konkrétně se svastikou. Útočník byl také podle Kremlu členem neofašistické organizace.

  • 3.Uvalde (USA)

    Lidé truchlí po střelbě na základní škole v Uvalde v Texasu Lidé truchlí po střelbě na základní škole v Uvalde v Texasu | Reuters

    Datum: 24. května 2022
    Počet obětí: 21

    K jednomu z nejtragičtějších momentů novodobé historie zůstává i incident z amerického města v texaském Uvalde.

    Osmnáctiletý střelec Salvador Ramos vnikl 24. května loňského roku do budovy Robb Elementary School, kde je silně zastoupena hispánská komunita. Tam legálně pořízenými zbraněmi začal střílet do vyděšených dětí.

    Střelec o život připravil 19 dětí a jejich dvě učitelky, které se žáky snažily do posledních chvil bránit vlastním tělem. Při zásahu policie útočníka zastřelila.

    Budova školy byla po několika měsících srovnána se zemí, aby přeživším nepřipomínala hrůzy, ke kterým tam osudného dne došlo.

  • 4.Kazaň (Rusko)

    Státní smutek po střelbě ve škole v ruské Kazani, (12.05.2021). Státní smutek po střelbě ve škole v ruské Kazani, (12.05.2021). | Reuters

    Datum: 11. 5. 2021
    Počet obětí: 9

    Střelbu v kazaňské škole rozpoutal tehdy devatenáctiletý Ilnaz Galjavijev, bývalý žák školy a to svou legálně drženou zbraní. Povolení k jejímu pořízení dostal necelé dva týdny před útokem.

    Osudného dne se maskovaný útočník se zbraní v ruce přiblížil k budově školy. Ochranka tam nebyla, pouze tlačítko signalizující nebezpečí. Galjavijev vstoupil do školy a začal pálit. Většina obětí byly děti ve věku 13 a 14 let, zemřely také dvě zaměstnankyně školy. Jednou z nich byla 25letá učitelka angličtiny, která se pokusila žáky bránit. Někteří žáci se snažili zachránit skokem z oken ze třetího patra.

    Dohromady bylo hospitalizováno 23 zraněných. Tragédii nepřežilo devět lidí.

    „Příčinou tragických událostí byla Galjavijevova snaha napodobit chování neformálních vůdců jedné z destruktivních subkultur, o níž čerpal informace z internetu. Při útoku toto chování napodoboval,“ vyjádřili se tehdy vyšetřovatelé.

    V dubnu letošního roku Nejvyšší soud autonomního Tatarstánu odsoudil střelce na doživotí za mřížemi.

  • 5.Kerč (Ukrajina)

    S oběťmi masakru na kerčské škole se přišly rozloučit tisíce lidí. S oběťmi masakru na kerčské škole se přišly rozloučit tisíce lidí. | Reuters

    Datum: 17. 10. 2018
    Počet obětí: 20 

    Osmnáctiletý student Ladislav Rosljakov z odborného učiliště v Kerči na Ruskem anektovaném Krymu zastřelil 17. října 2018 dvacet lidí a nakonec i sám sebe. Mezi oběťmi bylo 14 studentů, deset chlapců a čtyři dívky. Šest z těchto obětí bylo nezletilých. Nejmladší oběti bylo 15 let, nejstarší obětí byla pětašedesátiletá sekretářka školy.

    Osudného dne vstoupil do školy Rosljakov s legálně drženou puškou, vystřílel všechny náboje, odpálil výbušné zařízení umístěné ve školní jídelně a následně se sám zastřelil. „Strašně nenáviděl školu kvůli špatným učitelům, sliboval, že se jim pomstí,“ popsal střelcovo jednání jeden z jeho známých.

    Celkem student zabil 20 osob, sebe a zranil na 70 lidí.

  • 6.Beslan (Rusko)

    Při masakru v Beslanu zemřelo 186 dětí. Při masakru v Beslanu zemřelo 186 dětí. | EPA

    Datum: 1.- 3.9.2004
    Počet obětí: 334

    Za zřejmě jeden z nejhorších masakrů na půdě školy lze považovat ten, který se odehrál v rozmezí od 1.-3. září roku 2004 v severoosetském městě Beslan v Severní Osetii na jihu Ruska.

    Školní budovy se zmocnila skupina asi 30 ozbrojených čečenských islamistických separatistů, kteří požadovali odpojení Čečenska od ruské federace. Separatisté ve škole násilím zadržovali na 1200 rukojmích. Při přepadení školy přišlo o život 12 lidí a asi 50 dětem a jednomu dospělému se podařilo uprchnout.

    Následně došlo k výbuchu v jídelně a po něm byla část rukojmích zastřelena. 2. září se vyjednávačům podařilo dostat z budovy 10 žen a 16 dětí včetně kojenců. Zadrženým dětem nesměla být dodána voda ani jídlo, takže děti pily svou vlastní moč a také byly používány jako lidské štíty v oknech.

    Následujícího dne povolili separatisté vynášet mrtvé těla ven. Celkem si tragédie vyžádala smrt 334 osob, z čehož 186 byly děti. Zahynulo také 12 příslušníků speciálních sil.

  • 7.Erfurt (Německo)

    Střelba v německém Erfurtu si vyžádala šestnáct životů. (26.4.2002) Střelba v německém Erfurtu si vyžádala šestnáct životů. (26.4.2002) | Profimedia

    Datum: 26. dubna 2002
    Počet obětí: 16 

    Už dlouho předtím, než se ke svému činu odhodlal, byl devatenáctiletý student Robert Steinhäuser známý svou láskou ke zbraním. Navštěvoval dokonce střelecký oddíl, kde byl brán za profesionála. Ve škole ale neexceloval. Z gymnázia v durynském Erfurtu byl vyloučen za to, že padělal omluvenky od lékaře.

    Zřejmě z toho důvodu se Steinhäuser rozhodl pro pomstu. 26. dubna roku 2002 nakráčel v černé kukle na gymnázium, odkud byl vyřazen a procházel jedny dveře za druhými. Když na druhé straně uviděl dospělého člověka, začal střílet.

    Během necelých dvaceti minut vypálil střelec na 70 výstřelů a zabil 16 osob. Mezi oběťmi bylo 12 učitelů, sekretářka školy a dva žáci, které pachatel zastřelil přes zavřené dveře, když v jednu chvíli divoce pálil kolem sebe. Nakonec Steinhäuser zbraň obrátil proti sobě a spáchal sebevraždu.

  • 8.Galerie

    Video  Masakr v Beslanu  - Videohub
    Video se připravuje ...

     

     

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání