Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Populární youtuberku (†22) zabil její otec: Uškrtil ji ve spánku a sám se udal na policii!

Autor: rc, inf - 
12. února 2023
05:00

Irákem otřásla smrt teprve dvaadvacetileté Tiby al-Aliové. Youtuberka, která nějaký čas žila v tureckém Istanbulu, přijela za rodinou na návštěvu. Návštěva rodného města ale skončila tragicky. Tiba se údajně pohádala se svým otcem, který nesouhlasil s tím, jakým směrem se ubírá její život. Následně měl svou vlastní dceru uškrtit, zatímco spala. Desítky lidí se shromáždily a protestovaly proti násilí páchanému na ženách.

První video na sociální síti youtube Tiba al-Aliová publikovala v listopadu v roce 2021. Od té doby si získala přízeň tisíců lidí. Tiba se přestěhovala do tureckého Istanbulu z iráckého města Dívaníja, aby tam začala nový život. Ve svých videích na sociální síti mluvila o studiích a životě v turecké metropoli. Našla si tam i přítele, s nímž plánovala budoucnost. 

V lednu letošního roku Tiba odletěla zpět do rodného města, aby tam navštívila svou rodinu. Rodinné setkání ale skončilo naprostou tragédií. Jak uvádí televize CBS, její otec nesouhlasil s tím, aby žila v Turecku. Zároveň byl proti sňatku s jejím přítelem. Neshody mezi otcem a dcerou údajně vyústily v hádku, kterou musel ukončovat místní policista.

Den poté byla dvaadvacetiletá žena mrtvá. Její smrt potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Saad Maan. Zemřela 31. ledna, kdy ji měl zavraždit její vlastní otec a následně se přihlásil na policii. Tibu uškrtil v noci ve spánku. Jednalo se o takzvanou »vraždu ze cti«.

Smrt youtuberky vyvolala protesty. Desítky demonstrujících se sešly a v rukou držely plakáty s nápisy jako: „Zastavte zabíjení žen“. Na dalších stálo, že vrah Tiby musí za svůj čin nést odpovědnost.  

Jedna z protestujících Israa al-Salmanová uvedla, že každý, kdo se chce v Iráku zbavit ženy, ji může obvinit z toho, že poškodila čest rodiny, a zabít ji. „Budeme pokračovat v mobilizaci kvůli rostoucímu domácímu násilí a zabíjení žen,“ dodala další protestující Lina Aliová.

Aktivista za ženská práva v Iráku Rosa al-Hamidová uvedla, že naléhala na úřady, aby schválily zákon proti domácímu násilí, jehož návrh leží v parlamentu už od roku 2019.  

Video  Dvaadvacetiletou Tibu al-Aliovou měl uškrtit její otec ve spánku.  - youtube/@tiba99
Video se připravuje ...

Jiří Zvěřina ( 12. února 2023 10:54 )

Jiří Zvěřina ( 12. února 2023 10:53 )

Zajímavé je, že obětmi vražd ze cti jsou ženy... Chlapi asi pravidla dodržují...

bizon_pepa ( 12. února 2023 10:52 )

Skoro se mu nedivím. Vychován dítě a stane se z nej něco tak zbytečného jako youtuberka. To je jenom o stupeň míň než kdyby vychoval Gretu.

Lomikel ( 12. února 2023 10:06 )

jiná kultura, než jsme zvyklí. Vražda ze cti.
Ale otec zachránil čest rodiny. Podobné zločiny se časem vyskytnou i u nás.
Klídek, dočkáte se...

Lapazul ( 12. února 2023 08:52 )

Od proroka Mohameda ženy zabalené jak housenka při zakuklení. Choré a zdegenerované tzv.osobnosti je cpou do Evropy, já křičím Oi, Oi, Oi, álib agil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání