Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Svou partnerku prý nechal umřít bolestí: Údajný vrah z Lanškrouna je teatrální narcis, tvrdí znalkyně

Autor: ČTK - 
25. ledna 2023
15:11

Muž obžalovaný z loňské vraždy v Lanškrouně, kde v dubnu zabil svou třiapadesátiletou družku, trpí podle znalkyň trvalou histrionskou poruchou osobnosti. Projevuje se například přehnaným soustředěním na svou osobu, snahou vyniknout ve společnosti a získávat si neustálou pozornost, teatrálností, labilitou a povrchností. Je také narcistický a vyhýbá se zodpovědnosti. Podle obžaloby muž ženu mnohokrát udeřil sekáčkem na maso, bodal nožem a škrtil. K vraždě se přiznal, i když policii přivolal až dlouho po činu.

Znalec z oboru zdravotnictví a soudního lékařství uvedl, že příčinou smrti byl úrazový a krvácivý šok v důsledku poranění, z nichž žádné nebylo samo o sobě smrtící. Úmrtí nastalo několik desítek minut po začátku útoku, vědomí ženy bylo zachováno, mohla dobře vnímat bolest, která byla vysoká, uvědomovala si, k čemu situace povede. Kdyby jí někdo přivolal záchranáře, bylo možné smrt odvrátit. Podle obžaloby muž ženu zabil zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem.

Znalkyně z oboru psychiatrie vypověděla, že u muže nezjistila žádnou sexuální deviaci. Konstatovala však u něj trvalou histrionskou a narcistickou poruchu osobnosti, která vznikla v raném dětském věku. Byl vychováván hyperprotektivní matkou, do života si nesl pocit nedotknutelnosti, matka se snažila platit jeho dluhy. Vystudoval učitelství, ale jeho emoce jsou ploché, odmítá kritiku, vytvořil si o sobě „grandiózní sebeobraz“, který ho opravňoval k využívání okolí ve vlastní prospěch. Charakterizovala jej také jako výjimečného manipulanta, který se o důsledky svého chování a jednání nestaral. Jeho čin byl podle ní rozmyšlený a připravovaný a byl schopen rozpoznat jeho důsledky.

Podobně popsala obžalovaného i znalkyně z oboru psychologie. Z jejího vyšetření vyplynula mužova nevyvážená osobnostní struktura, je egocentrický, histrionský, narcistický, lehkovážný a nezodpovědný, jedná často impulzivně a zkratkovitě a pouští se i do věcí mimo zákon a obecnou morálku. Protože je emočně a citově oploštělý, necítí často strach a riskuje. Přeceňuje se, verbálně je velmi zdatný, poutá na sebe pozornost, je sebevědomý a ambiciózní a zdatný manipulátor, který jedná ve svůj prospěch. Nenechá se nikým ovlivňovat a omezovat, je přesvědčený o oprávněnosti toho, co si myslí a dělá, jeho vztahy bývají plytké a proměnlivé, neváže se citově na druhé, ale nedokáže být sám. Zároveň se obklopuje mentálně slabšími lidmi, které dokáže ovlivnit.

Muž v úterý vypověděl, že s partnerkou uvažovali o tom, že svůj život skončí. On jí měl zabít a pak sám spáchat sebevraždu. Znalkyně ale dohodu obou o vraždě a sebevraždě považuje za racionalizační a účelové tvrzení vzniklé až po činu, aby se muž vyhnul nepříjemnému pocitu viny. Vztah partnerů byl podle ní nevyvážený, komplikovaný a konfliktní, oba se chovali příživnicky, ke konci u muže rostla nespokojenost, frustrace, pocit osobního debaklu a beznadějné vyhlídky do budoucna. Byl ve stresu, neboť měl vracet peníze, které neměl, peníze stále vyžadovala i jeho družka.

Znalkyně také uvedla, že mužova resocializace je možná jen pod vnějším tlakem. To se projevilo v předchozím výkonu trestu, kde se choval vzorně. Sám ale podle znalkyně k osobnostní změně nemá dostatek motivace.

Témata:
Přidat názor
Zobrazit celou diskusi
EUR 25,14 25,26
USD 23,39 23,57
GBP 29,32 29,52
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání
Další články
Články odjinud