Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chtěli pomoct turistovi, sami při záchraně položili život. Na hrdiny Jana a Štefana vzpomínali kolegové!

Autor: pma - 
22. ledna 2023
07:15

Od tragické nehody v Krkonoších, při které zemřeli záchranáři Jan Messner a Štefan Spusta, uplynulo 48 let. Muži se tehdy snažili pomoci turistovi, který se zřítil nedaleko dřevěné meteorologické stanice na Sněžce. Bohužel se Messnerovi ani Spustovi nepodařilo muže zachránit a sami přišli při akci o život. Na statečné hrdiny i letos zavzpomínali členové horské záchranné služby v Krkonoších.

V okolí nejvyšší hory Česka 16. ledna 1975 panovalo mrazivé počasí. Ten den se na sestup ze Sněžky vydal i manželský pár, který na horu předtím vyjel lanovkou. Na zledovatělém povrchu to muži ale podklouzlo. Projel pod řetězy u staré dřevěné meteorologické stanice a zřítil se směrem na polskou stranu kopce.

Na pomoc zraněnému se vydali záchranáři Jan Messner a Štefan Spusta, ovšem ani jeden z nich u sebe v tu chvíli neměl potřebné vybavení. Přesto se horalové s dobrým srdcem snažili muži pomoci. 

„Oba dva měli šusťákové kombinézy, které klouzaly, už když jste se na ně podívali. A Honza Messner měl ještě navíc kované raky, ty se používaly už před válkou, měly čtyři hroty a vázaly se pod patou. Čili byly i nebezpečné. První sestupoval Štefan, ten měl normálně mačky, a druhý Honza. Ten uklouzl a začal padat, Štefan ho chtěl chytit, no a on ho vyrazil z postavení a už letěli spolu,“ zavzpomínal před časem jejich tehdejší kolega Přemysl Kovářík.

Video  Podstatné úkony první pomoci  - Videohub
Video se připravuje ...

Jan Messer zemřel na místě, Štefan Spusta po převozu do nemocnice. Zraněním podlehl i turista, kterému chtěli záchranáři pomoci. 16. ledna 1976 na místo neštěstí vystoupali kolegové zesnulých hrdinů a vzdali hold jejich památce. Smrt Messnera a Spusty si od té doby každý rok připomínají horští záchranáři.

„Oba muži položili život při záchranné akci na vrcholu Sněžky. Od té doby se událost stala příležitostí vzpomenout na všechny horské záchranáře, kteří už nejsou mezi námi. Čest jejich památce,“ napsali kolegové padlých na sociální síti.

Posláním horských záchranářů je pomáhat zraněným či ztraceným turistům. Ne vždy ale jejich nasazení skončí šťastně. K jedné z největších tragédií poslední doby patří ta z letošního ledna, kdy Horská služba několik dní intenzivně pátrala po matce Janě (†40) a tříletém synovi Adámkovi. Jejich těla bez známek života byly nalezeny v porostu u cesty z Růžové hory na Portášky. Případ policie vyšetřuje jako vraždu a sebevraždu.

animka ( 22. ledna 2023 10:15 )

Kdo tenhle článek psal?? To "novinář" nemusí znát základní pravidla českého pravopisu? V diskuzi píší lidi spoustu hrubek, ale autor článku by mohl být víc, než ***amot, ne? Viz: "Jejich těla bez známek života byly nalezeny..."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání