Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Stařeček z Jablonce měl strach o život: Recidivista ho napadl kvůli vymyšlenému dluhu

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: VaB - 
9. ledna 2023
10:20

Osmdesátiletý senior z Jablonce nad Nisou si do bytu pustil známého, nečekal však, že o pár minut později bude doslova bojovat o život. Recidivista (43) po něm chtěl, aby za svého vnuka zaplatil vymyšlený stotisícový dluh, osmdesátník ale odmítl. Následovalo fyzické napadení. Sedmnáctkrát trestné stíhaný muž teď sedí ve vazbě.

K činu došlo podle policie 28. prosince odpoledne v Jablonci nad Nisou. Tehdy se do bytu osmdesátiletého seniora vnutil 43letý recidivista, vymyslel si k tomu záminku o dluhu důchodcova vnuka. Jelikož se ale stařeček s mužem znal, bez váhání ho pustil dovnitř.

V bytě se pak recidivista domáhal zaplacení údajného dluhu, který muži dluží vnuk seniora. Mělo jít o sto tisíc korun, starší pán to ale odmítl s tím, že nic platit nebude. „Na toto obviněný reagoval tak, že ho fyzicky napadl, a to takovou silou, že měl senior obavu o svůj život. Z tohoto důvodu mu sdělil, že má u sebe v bytě hotovost 3 700,- Kč, kterou mu tedy vydá,“ popsali policisté.

Obviněný pak s napadáním přestal, sebral peníze a utekl. Napadený senior pak v bytě ze strachu zůstal, po patnácti minutách zavolal své příbuzné, která pak přivolala policisty. „Senior naštěstí nebyl při napadení zraněn, ale utrpěl obrovský šok ze strachu, který o sebe měl,“ dodala mluvčí policie Dagmar Sochorová.

Následně začalo pátrání po pachateli, do kterého se zapojili jak uniformovaní policisté, tak i kriminalisté. Šetřením zjistili, že pachatel je sedmnáctkrát trestně stíhaný recidivista, zadržet se jim ho podařilo po několika dnech. Aby neutekl, nebo někoho znovu nenapadl, skončil ve vazbě. Teď mu za porušování domovní svobody a loupež hrozí desetiletý trest vězení.

Video  Policisté zadrželi pachatele loupeže, která se stala v roce 1995 v Nitře.  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání