Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Největší tragédie v Krkonoších za poslední roky: Pád ze Sněžky, mrtvý Adámek i vražedná lavina

  • Autor: jel - 
    8. 2. 2024
    05:00

    Koncem ledna šokoval Česko i Polsko smutný případ dvou turistů, kteří se zřítili ze Sněžky. Pád z obrovské výšky neměli šanci přežít. V posledních letech bohužel v nejvyšším pohoří České republiky zemřelo hned několik lidí. Minulý rok našli záchranáři po velké pátrací akci bez známek života veterinářku Janu se synem Adámkem. V roce 2021 zase teprve sedmnáctiletého Ondru zavalila lavina. 

  • 1.Turisté se zřítili ze Sněžky

    Pátrání záchranářů po dvou turistech, kteří se zřítili ze Sněžky (30. 1. 2024). Pátrání záchranářů po dvou turistech, kteří se zřítili ze Sněžky (30. 1. 2024). | GOPR Karkonosze

    V úterý 30. ledna 2024 se na severní straně nejvyšší hory Česka zřítili dva polští turisté a padali přibližně 900 metrů. Muži ve věku 23 a 47 let se z vrcholu hory zřítili na polskou stranu takzvaným žlabem smrti do kotle Lomničky. Na následky pádu zemřeli.

    „Jeden z nich sklouzl z vrcholu a zastavil se zhruba 250 metrů pod Jubilejní cestou. Tělo druhého turisty záchranáři objevili až na dně údolí,“ informoval mluvčí Horské služby České republiky Marek Fryš. 

    Co přesně se stalo, zatím není jasné, podle polských medií muži nebyli příbuzní a ani se neznali, mladší se pravděpodobně pokoušel zachytit staršího, který uklouzl.

  • 2.Tragická smrt Jany a Adámka

    Pátrání po čtyřicetileté Janě a jejím tříletém synovi (2. ledna 2023) Pátrání po čtyřicetileté Janě a jejím tříletém synovi (2. ledna 2023) | Blesk:Kopáč Karel

    K opravdu smutné události došlo v Krkonoších minulý rok v lednu. Obrovská několikadenní pátrací akce, do níž se zapojilo více než 150 horských záchranářů, policistů, hasičů i strážců národního parku, skončila tragicky.

    Pohřešovanou čtyřicetiletou veterinářku Janu a jejího tříletého synka Adámka záchranáři našli bez známek života. Policie případ řešila jako vraždu a sebevraždu. Chlapeček byl údajně uškrcený a žena oběšená. Za událostí, která zasáhla celé Česko, údajně stály rodinné problémy.

    Video  Pátrání po Janě a Adámkovi v Krkonoších  - Policie ČR
    Video se připravuje ...

    Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

  • 3.Lavina zabila lyžaře Ondru (†17)

    Snaha o záchranu mladšího skialpinisty Snaha o záchranu mladšího skialpinisty | Horská záchranná služba

    V polovině února roku 2021 se nedaleko Sněžky utrhla lavina a zavalila dvojici skialpinistů. Pod sněhem zemřel teprve sedmnáctiletý Ondra.

    Dne 15. února si Ondra s kamarádem (45) vyrazili na skialpinistický výlet do Krkonoš. Dvojice sjela žlabem Úpička až ke zlomu, kde svah padá strměji dolů, a následně se rozhodla sjezd zopakovat. To se jim zřejmě stalo osudným. Lyže si připevnili na batohy a vzhůru se vydali v botách. Starší se ovšem po chvíli zastavil a rozhodl se na místě počkat, aby mohl Ondru při sjezdu natočit. 

    Podle horské služby se ovšem při výstupu v lyžařských botách zřejmě prolomila nosná vrstva a uvolnila se lavina. Ta mladého lyžaře strhla a nesla ho s sebou, potom strhla i jeho parťáka. Ten nebyl masou sněhu zavalen zcela a podařilo se mu přivolat záchranáře. Starší z mužů skončil v nemocnici, mladému Ondrovi už však nebylo pomoci, pod lavinou zemřel.

  • 4.Řidič mustangu zabil brigádního generála (†49)

    U Dolních Břežan boural vůz Ford Mustang. Tříčlenná posádka musela do nemocnice po nárazu do stromu. U Dolních Břežan boural vůz Ford Mustang. Tříčlenná posádka musela do nemocnice po nárazu do stromu. | ZZS Středočeského kraje

    Dne 21. září roku 2019 zemřel při tragické nehodě u Špindlerova Mlýna zástupce ředitele Vojenského zpravodajství, brigádní generál Milan Jakubů. 

    Nehodu zavinil řidič sportovního vozu Ford Mustang Vojtěch Chaura. Ten jel osudný den mezi obcemi Vrchlabí a Špindlerův Mlýn rychlostí bezmála 160 km/h. V autě přitom vezl dvanáctileté dítě. 

    Chaura ve velké rychlosti přejel v zatáčce do protisměru, kde se střetl s vozem Škoda Rapid, v němž cestoval generál a jeho manželka. Jakubů nehodu nepřežil, žena skončila v nemocnici.

    Soud Chauru za usmrcení z nedbalosti poslal na tři roky do vězení a pozůstalým a dalším poškozeným musí zaplatit asi 1,3 milionu korun. Odvolací Krajský soud v Hradci Králové v dubnu 2021 Chaurovi trest potvrdil. Uvedl, že nejde o nepřiměřený trest, protože Chaura byl v minulosti osmkrát potrestán za přestupky při řízení aut. Například se na přechodu pro chodce srazil s jiným autem, jako účastník nehody ji neoznámil, v obci překročil povolenou rychlost o 40 kilometrů v hodině či na dálnici o 34 kilometrů. Úřady mu několikrát vyslovily zákaz řízení.

  • 5.Otec dvou dětí zemřel při pádu lanovky

    Překladiště Bumbálka Překladiště Bumbálka | Blesk - Jitka Pecharová

    V listopadu roku 2013 došlo ke zřícení lanovky v Přední Labské u Špindlerova Mlýna. Ač se jednalo o nákladní lanovku, v níž lidé cestovat nesmí, v kabině lanovky cestovali lidé. Při nehodě zemřel osmatřicetiletý otec dvou dětí a další čtyři lidé se vážně zranili.

    Zřícení lanovky způsobilo prasklé lano. Stroj podle zjištění soudu obsluhoval majitel chaty Bumbálka Miloslav Jirman, o tom, že v kabině nákladní lanovky cestovali lidé včetně dvou dětí, tedy věděl. 

    Soud ho v roce 2017 potrestal podmínkou osmi měsíců vězení se zkušební dobou jeden rok. Dvěma pozůstalým dcerám po zemřelém muži měl odsouzený Miloslav Jirman zaplatit dohromady půl milionu korun. Jedna z dcer u soudu uvedla, že přestože se jednalo o nákladní lanovku, lidé v ní v zimě jezdili pravidelně. 

    Video  Překladiště Bumbálka  - Blesk - Jitka Pecharová
    Video se připravuje ...

  • 6.Galerie:

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání