Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Psích útoků jsou stovky ročně: 5 děsivých případů z Česka z posledních let!

  • Autor: jel - 
    4. 12. 2022
    07:20

    Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) za minulý rok muselo po napadení psem vyhledat lékařské ošetření 629 lidí. Nejvíc ohrožené jsou při útoku psů malé děti do čtyř let. Zvíře jim totiž kvůli jejich vzrůstu často pokouše hlavu či krk. Pokud pes na člověka zaútočí, jde minimálně o přestupek proti občanskému zákoníku, a někdy může jít i o trestné činy. Podívejte se na pět děsivých případů napadení člověka psem z posledních let.

  • 1.Vlčáka museli postřelit

    Československý vlčák - ilustrační foto Československý vlčák - ilustrační foto | Profimedia

    V říjnu roku 2021 uprchl v Častolovicích v Královéhradeckém kraji československý vlčák, který v obci začal řádit jako pominutý. 

    Nejprve pokousal muže, a později dokonce jedenáctiletého školáka. Ten skončil po napadení zvířetem v nemocnici. 

    Rozzuřeného psa museli policisté nakonec postřelit a veterinář ho utratil. 

    Video  Agresivní pes pokousal v Častolovicích muže a dítě.  - Policie ČR
    Video se připravuje ...

  • 2.Útočník na něj poštval psa

    Nohy napadeného muže po ošetření v nemocnici. Nohy napadeného muže po ošetření v nemocnici. | Archív napadeného

    Hrůznou vzpomínku na únor roku 2022 má muž z Rousínova na Vyškovsku. Chtěl si v klidu před domem vypít kávu a dát si cigaretu, když ho napadl útočník. Ten ho zbil a poštval na něj svého stafordšírského teriéra, který muže velmi zle pokousal a potrhal!

    Napadený si myslel, že je to jeho smrt. „Řval na mě, že jsem mrtvý. Pak poručil americkému stafordšírskému teriérovi: ‚Trhej, trhej!‘ Křičel jsem bolestí a o pomoc, ale útoky nepřestávaly,“ popsal tehdy Blesku muž. Naštěstí se mu podařilo doběhnout k domu, kde zazvonil na všechny zvonky. Zvíře musel nakonec jeden ze sousedů odehnat tyčí. 

    Muž skončil se zlomenými žebry, přeraženou nosní přepážkou, podlitinami a otoky v obličeji a na zádech. Od psa měl pokousané nohy i ruce, na noze výhřez svaloviny. Agresor skončil v cele, podle policie pes za útok nemohl, pouze plnil rozkaz. Sám o sobě prý agresivní nebyl.

    Video  Napadený muž z Rousínova popisuje, jak ho napadl bezdůvodně mladý muž se psem.  - Hynek Zdeněk
    Video se připravuje ...

  • 3.Thor prokousl chlapci hrudník

    Pes Thor, který dítě pokousal. Pes Thor, který dítě pokousal. | Blesk.cz

    Strašná událost se odehrála v dubnu roku 2021 na pražském Petříně. Případ šokoval celou Prahu. Matka s malým chlapcem byli v místě na procházce, klučík si hrál na zemi s listím, když ho napadl pes Thor. Kříženec ras pitbulteriér a american bully se ale zničehonic zakousl dítěti do boku. Hoch skončil v nemocnici na operaci, podle jeho matky mu zůstalo 16 jizev. Záchranáře přivolali k dítěti kolemjdoucí. Podle svědků vláčelo zvíře chlapce po trávníku až několik minut.

    Jaroslav P. (58), který v parku Thora venčil, potom z místa i se psem utekl. Nakonec se ale sám přihlásil na policii, pes byl přitom údajně dobře vycvičený, reagoval na povely a nebyl agresivní. Jaroslav P. jeho jednání označil za zkrat. 

    U Obvodního soudu pro Prahu 1 nakonec v únoru letošního roku dostal Jaroslav P. podmíněný trest a zákaz chovu zvířat.

    Video  Rozsudek nad Jaroslavem P., který venčil psa, jenž na Petříně pokousal dítě. (7. února 2022)  - Blesk.cz - Jan Zázvorka
    Video se připravuje ...
  • 4.Pes Kajínek zabil maminku čtyř dětí

    V Otradově došlo k tragédii. Pes tady zabil matku čtyř dětí. V Otradově došlo k tragédii. Pes tady zabil matku čtyř dětí. | Blesk:Malik

    Obrovská tragédie se stala čtyři dny před vánočními svátky v roce 2019 v Otradově na Chrudimsku. Pes Kajínek tam chladnokrevně zakousl maminku čtyř dětí Evu (†38).

    Útok psa byl tak silný, že žena na místě zemřela. Na chladné zemi a v tratolišti krve ležela dlouhé hodiny, ráno kolem sedmé ji našel její manžel. Majitelé nechali psa o rok později v květnu utratit veterinářem.

    Před psem matka dětí varovala už dlouho, měla tvrdit, že je nebezpečný. Nikdo ale její obavy nebral vážně.

    Soud v Chrudimi ženu a muže, kterým pes patřil, potrestal tříletou podmínkou a zákazem chovu zvířat. Soud také podotkl, že nad tragédií neprojevili žádnou lítost. K tomu všemu musí odsouzení rodině navíc zaplatit dva miliony korun.

  • 5.Během výstavy napadl pes holčičku

    Holčičku (3) v sázavském kempu pokousal pes. Vrtulník ji transportoval do nemocnice. V kempu měla probíhat výstava psů rasy šarplaninec. Holčičku (3) v sázavském kempu pokousal pes. Vrtulník ji transportoval do nemocnice. V kempu měla probíhat výstava psů rasy šarplaninec. |  aktu.cz

    V květnu tohoto roku napadl pes tříletou holčičku v kempu Cíl na Sázavě na Benešovsku. K neštěstí došlo během výstavy psů. Dívenka utrpěla  středně těžká poranění hlavy a musela být letecky transportována do motolské nemocnice. 

    „A viděla jsem, že má odtrženou tvář. Běžela jsem pro lékárničku a poskytla jsem jí první pomoc. Přiložila jsem tlakový obvaz a pak jsme v podstatě čekali na záchranku,“ popsala hrůznou událost v květnu majitelka kempu.

    Policisté případ řešili jako ublížení na zdraví z nedbalosti.

  • 6.Galerie:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání