Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hurikán Ian smetl slavné město milionářů: V ulicích plují opuštěné jachty a drahá auta, úřady hlásí 7 mrtvých

Autor: rix, ČTK - 
1. října 2022
05:00

Hurikán Ian zpustošil americkou Floridu. Mezi postiženými městy je i slavné Naples. Tam své útočiště našlo obrovské množství milionářů. Těm teď zbyly oči pro pláč. Přírodní živel bral a ničil bez ohledu na jmění. Mrtvých mají být stovky. 

„Mysleli jsme, že Irma byla špatná, že Charlie byl katastrofální, ale tohle jsme ještě nezažili,“ porovnal majitel jedné z honosných restaurací ve městě působení hurikánu s předešlými bouřemi. Devětadvacetiletý Jose Ricardo Logo popsal naprostou spoušť. „Auta jsou opuštěná, všude tu plují lodě,“ uvedl podle amerického serveru local10.

Došlo i na nejhorší. Podle Loga je spousta místních boháčů po smrti. Přímo v Naples hovoří úřady prozatím o sedmi úmrtích. Číslo ale může nakonec být několikanásobně vyšší. Hurikán si podle zatím nepotvrzených informací vyžádal stovky obětí. Z ráje se stalo peklo. Naples je město s druhým největším výskytem milionářů v USA. 8,6 % lidí z žijících ve městě jsou milionáři. 

Richard Munoz prodával v Naples drahá auta. Také on přišel o vše. „Všechno je zničené,“ zoufal si. „Navzdory tomu všemu ale žijeme a to je nejdůležitější,“ podotkl Američan. Poprask způsobilo také video z centra města, na kterém je vidět plující McLaren F1. Majiteli krásného fára tak odplulo zhruba osmadvacet milionů korun. 

Mezi celebritami, které byly v posledních letech ve městě spatřeny, patří herečka Nicole Kidmanová a její manžel, zpěvák Keith Urban. Rezidenci v Naples vlastní podnikatel Shadid Kahn. Toho v roce 2018 časopis Forbes zařadil mezi nejbohatší Američany. Slunných pláží si dosyta užívá také kytarista rockových legend Rush Alex Lifeson.

Miliony evakuovaných

Bouře Ian ve středu udeřila na západní pobřeží Floridy silou hurikánu čtvrtého stupně s rychlostí větru až 241 kilometrů v hodině. K evakuaci přiměla přes 2,5 milionu lidí a podle guvernéra způsobila nejhorší záplavy ve státě za posledních 500 let.

Americký prezident Joe Biden řekl, že Floridu navštíví, „až to podmínky dovolí“. Federální vláda podle něj pokryje „100 procent výdajů, které Florida vydá v reakci na tuto mimořádnou událost“. Na bezprostředních záchranných a opravných pracích se podílí desítky tisíc techniků, záchranářů, členů národní gardy i dobrovolní hasiči.

Video  Zkáza po hurikánu Ian: Devastující škody na Floridě ukázal dron  - Reuters
Video se připravuje ...

Knight ( 1. října 2022 13:30 )

Vojtěch Korynta ( 1. října 2022 13:00 )

Nojo, na hurikán se sankce vyhlásit nedají. A ukrást mu prachy už vůbec ne. Ale možná by se to mohlo zkusit s koncentrákem na Guantanamu.

Jan Kocián ( 1. října 2022 11:37 )

Vypadá to jako hurikán "lan", ale jedná se samozřejmě o hurikán "ian", což znamená "john" a v češtině "jan".

Jan Kocián ( 1. října 2022 11:25 )

Hurricane Ian = hurikán Jan
------------
americká média varují:
Hurricane Ian CAUTION!
------------
česky to znamená: hurikán Jan Kocián

krapotkin ( 1. října 2022 09:41 )

Ti milionáři jsou dolaroví nebo po přepočtu na bezcennou inflační korunu ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání