Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V Česku se vraždí nejvíce za posledních 7 let: Nejčastější důvod? Nejistota a frustrace!

Autor: pma - 
9. září 2022
19:34

Za rok 2021 se v tuzemsku stalo 105 vražd a pokusů o ně. Prozatímní data z letošního roku jsou poměrně alarmující. Do konce letošního července policisté řešili 90 vražd a pokusů o ně. Mezi nejčastější faktory, které ovlivňují jednání pachatelů, patří mimo napjatých mezilidských vztahů i reakce na pandemii koronaviru, konflikt na Ukrajině či na energicko-ekonomickou krizi. 

Rodinná tragédie v Kostelci na Hané na Prostějovsku, výbuch rodinného domu v Loučce na Vsetínsku nebo brutální usmrcení třináctiletého dítěte v Děčíně. V Česku došlo od začátku letošního roku do konce července k 90 vraždám. Za celý loňský rok počet pokusů a uskutečněných vražd činil 105. Letošní nárůst je tak zhruba třetinový. Podle mluvčího policejního prezidia Jakuba Vinčálka ve většině letošních případů oběti svého vraha znali.

Přibývá krádeží i vloupání

Od začátku letošního roku do konce července evidují policisté ve svých statistikách 8 005 případů násilné kriminality. Za stejné období v loňském roce takových situací policie řešila 7 351. Přibývá krádeží, vloupání, ale i dalších trestných činů. Meziročně přibylo například i pokusů o podvod, stoupl počet dopravních nehod zaviněných silničních nedbalostí, ale narůstá i počet trestných činů výtržnictví. Jen ve středních Čechách a Pardubickém kraji jde dle dat ČR vidět meziroční úbytek násilné kriminality. Naopak nejvyšší nárůst je letos patrný v hlavním městě.

Příčin, proč počet vražd či pokusů o ně v Česku stoupá, může být podle expertů více. Nejčastějším důvodem bývají vyostřené mezilidské vztahy, ale nejedná se jen o ně. Reakce na pandemii koronaviru, konflikt na Ukrajině či na energicko-ekonomickou krizi může u některých osob být mnohem silnější, než u zbytku populace.

Péče o duševní zdraví je důležitá 

„Nejistota a frustrace může vést u některých lidí k tomu, že dojde ke zhoršení mezilidských vztahů v rodině nebo blízkém okolí. K těmto případům může dojít při vyhrocení konfliktů v rámci mezilidských vztahů. To je jeden příklad. Ale můžeme tam mít i jinak motivované trestné činy, které nemusí souviset s reakcí na frustraci,“ vysvětluje pro server iRozhlas.cz krizový psycholog a expert ministerstva vnitra na psychologii mimořádných událostí Štěpán Vymětal.

Nejen on, podobně jako mnoho jeho kolegů, doporučuje péči o duševní zdraví. „To, jak se cítíme, ovlivňuje řada věcí - třeba i dobrý spánek, dostatek fyzické aktivity nebo zdravý životní styl,“ dodává Vymětal.

Video  Dům v Loučce, kde zemřely tři děti a žena  - Blesk.cz - Slávka Červená
Video se připravuje ...

dostojevskij ( 10. září 2022 07:13 )

Nestabilita a nejistá budoucnost, beznaděj!!! Frustrace!!! To jsou příčiny. Za 30 let se nemyslelo na rodiny. Je to smut­né!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!! Pouze politici se mají dobře!!!!!

EconEcon ( 10. září 2022 06:30 )

Co to jsou za hlody? Zase divná propaganda. Za celou situaci může celková politická atmosféra v zemi, oba parlamenty, sviňská vláda v čele s hňupem ze z Brna a osazenstvo pětikolky. To je příčina - a ne válka na Ukrajině.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání