Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češku a Slováka zachraňovali z Matterhornu: Neměli tam co dělat! tvrdí horská služba

Autor: ČTK - 
31. srpna 2022
15:27

Horolezkyni z Česka a horolezce ze Slovenska zachránil v úterý vrtulník italské horské služby těsně pod vrcholem Matterhornu v nadmořské výšce 4478 metrů. Dvojice byla vyčerpaná, ale nezraněná, uvedla agentura ANSA. Záchranná operace začala už v pondělí 29. srpna vpodvečer. Horolezci svou cestou na vrchol porušili platná pravidla, v oblasti se neměli vůbec vyskytovat. Úřady totiž dočasně uzavřely cestu na vrchol z italské strany poté, co v okolí zaznamenali 2. srpna sesuv půdy.

Oba třicátníci si zavolali pomoc v místě zvaném Col Felicité a vysvětlili, že už nemohou dále pokračovat. Alpská záchranná služba je vyzvedla vrtulníkem a převezla je do lyžařského střediska Breuil-Cervinia. Zde dvojici převzala do péče horská celní služba Guardia di Finanza. Celníci ji identifikovali kvůli zaplacení neakutního zásahu, tedy záchrany nezraněných osob, a zaslali trestní oznámení kvůli nedodržení nařízení státnímu zástupci Giovannimu Rotegliovi.

Nejedná se však o první incident tohoto druhu, 13. srpna byl zachráněn nezraněný polský občan poté, co uvázl v oblasti Pic Tyndall ve výšce 4241 metrů. Také tři východoevropští horolezci, kteří se 20. srpna ztratili, požádali o pomoc. Když ale našli útočiště v nadmořské výšce 3830 metrů v horské chatě Jean-Antoine Carrel, odvolali ji.

Třináct horolezců muselo být evakuováno z hory Testa del Leone i 2. srpna, když se tam zřítily kameny a skály. Hrozící sesuvy půdy v důsledku sucha ovlivnily provoz na Matterhornu již v průběhu léta. Od 20. července přerušili kvůli tomuto riziku italští horští průvodci výstupy na evropský vrchol.

Video  Polský turista (†24) zahynul během výletu v Západních Tatrách.  - facebook.com/hzs.sk
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání