Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Lékař ukázal děsivá zranění z cirkulárky: Apeloval na obezřetnost uživatelů

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: VaB - 
24. srpna 2022
17:44

Fotky a příspěvek jako varování pro ostatní. Chirurg na sociálních sítích popisoval a ukázal zranění svého pacienta. To si způsobil doma na kotoučové pile, známé především jako „cirkulárka“. Následovala náročná sedmihodinová operace. Dnes už pacientovi funguje ruka na 70% a po děsivém zranění zůstala jen jizva.

O případu informoval na sociální sítí Twitter mladý chirurg, který si tak i říká. „Pacient přijat pro děsivé tržně – avulzní (odtržené nebo vytržené pozn. red.) trauma ruky při práci doma na cirkulární pile,“ popisuje chirurg. K příspěvku přikládá i čtyři fotografie, na nich je vidět i zmíněné vážné zranění. 

Pacienta po základním a neodkladném ošetření okamžitě přesouvají na sál. „Provádíme s plastickým chirurgem kompletní rekonstrukci poraněné ruky a prstů (kost, žíla, tepna, nerv, šlacha, kůže) – 7h operace,“ dodává.

Děsivá zranění, která způsobila cirkulární pila. Děsivá zranění, která způsobila cirkulární pila. | Twitter

Následovala pětitýdenní pooperační sádra a následně intenzivní každodenní, několikahodinové rehabilitace. „Nyní na kontrole po 3 měsících – 70% funkčnost ruky,“ popisuje s tím, že ruka je nyní schopná pevného úchytu.

Fotografie sdílel i na přání samotného pacienta v rámci osvěty a obezřetnosti při zacházení s kotoučovou pilou. Zázraky se ale dějí, na pacientově ruce není žádná známka po traumatizujícím zranění, zůstala jen menší a téměř neviditelná jizva na dlani a další na kloubu u prstu.  

Video  Podstatné úkony první pomoci  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání