Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ženu po zásahu proudem polévali 11 minut vodou, říká zděšený lékař. Poradil, jak nejlépe pomoci

Autor: pma - 
20. srpna 2022
05:00

Lékař urgentní medicíny Marek Dvořák na sociálních sítích často sdílí rady a tipy, jak předcházet úrazům či jak postupovat při záchraně zraněného. Teď se se sledujícími podělil o zkušenost z nedávné služby, když na urgentní příjem přivezla sanitka silně popálenou dvaadvacetiletou ženu.

Když člověka zasáhne elektrický proud, hraje se o čas. Upozorňuje na to urgentní lékař Marek Dvořák, který na sociálních sítích často sdílí příběhy, které v práci zažil. „Minulou směnu nám na urgent přivezli 22letou holku po zásahu elektrickým proudem,“ začal popisovat zdravotník nedávný příběh. Doplnil, že v momentě, kdy člověka zasáhne elektrický proud, je důležité, aby zraněnému byla okamžitě zavolána záchranná služba.

„Pokud máte zástavu krevního oběhu, tak z toho si sami nepomůžete. U mladého a zdravého člověka na přežití závisí hlavně to, zda úraz někdo vidí. Ten musí zavolat neprodleně záchranu, aby se ke zraněnému dostal hlavně defibrilátor,“ apeluje na veřejnost Dvořák.

Přihlížející dívku polévali vodou 

Srdce se po zásahu elektrickým proudem chvěje a nepumpuje téměř žádnou krev, je tedy velmi důležité, aby srdce bylo přístrojem lidově řečeno „nahozeno“. Lékař se podivoval hlavně nad okolnostmi, které dívčino zranění doprovázely. „Ten úraz vidělo mnoho lidí. Jednalo se o mladou a zdravou dívku,“ popsal dále zdravotník.

Jenže záchrannou službu na místo lidé zavolali až po alarmujících jedenácti minutách. Mezitím dívku polévali vodou a čekali, zda se probere.

„Trvalo jedenáct minut, než někoho napadlo vzít telefon a vytočit 155. Mezitím ji každou minutou umřelo přes milion neuronů v mozku. A každou takovou chvíli jí bez adekvátní pomoci klesá šance na přežití,“ vysvětlil důležitost včasného kontaktování zdravotníků Dvořák.

Nebojte, kryjeme vám záda, ujišťuje lékař 

Jak se bude zdravotní stav dívky vyvíjet, ukážou podle lékaře až následující dny a týdny. Tím, že se o příběh na sociálních sítích podělil, chtěl zalarmovat veřejnost, aby se nebála volat záchrannou službu, když si není jistá. „Prosím, pokud někdo nereaguje a nevíte si rady, volejte. I kdyby to měl být mega průser. Tomu člověku jde o život. My přijedeme, přiletíme, pomůžeme a nesoudíme. Kryjeme vám záda,“ doplnil doktor.

Video  Podstatné úkony první pomoci  - Videohub
Video se připravuje ...

 

priserak77 ( 20. srpna 2022 19:57 )

Nikdo,protože se to nikdy nestalo. Další kachna blesku.

Zbyněk Poisl ( 20. srpna 2022 11:57 )

Je to názorný příklad, jak inteligentní jsme společnost. Hrůza v přímém přenosu.

Yarda ( 20. srpna 2022 10:30 )

Kolik lidí si to natáčelo na mobil aby to dali na internet? Takovým týpkům bych přál, aby se něco takového stalo jim a video z jejích umírání mělo velkou sledovanost.

baronessa ( 20. srpna 2022 10:22 )

jak můžou být lidi tolik hloupí, že nezavolají záchranáře ani v takovém případě?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání