Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Českého turistu v Malé Fatře nepřímo zasáhl elektrický výboj! Zraněného muže převezli do nemocnice

Autor: pma - 
17. srpna 2022
11:25

V úterý došlo ve slovenských horách k dalšímu incidentu, v němž hrál hlavní roli elektrický výboj. Tentokrát zranil českého turistu. Podle vyjádření Horské záchranné služby muž utrpěl poranění žeber a měl silné bolesti páteře. Proto byl následně letecky transportován do nemocnice.

Během úterního odpoledne došlo ve slovenském pohoří Malá Fatra k dalšímu případu, kdy elektrický výboj při bouři ohrozil život turisty. „Jednalo se o zraněného českého turistu. Ten utrpěl nepřímý zásah bleskem v Malé Fatře,“ uvedla na webu slovenská Horská záchranná služba. Muž měl bolest žeber a stěžoval si záchranářům na silnou bolest páteře.

Záchrannou akci komplikovalo počasí

Ke zraněnému českému turistovi mířili čtyři profesionální záchranáři. Avšak celou záchrannou akci komplikovalo počasí, protože bouře neustávala. „Pokračovat na hřeben mezi Poludňový grúň a severní vrchol Stien bylo nebezpečné a riskantní. Záchranáři proto museli počkat na zlepšení podmínek,“ upozornila horská záchranná služba.

Na umoudření počasí netrpělivě čekala i posádka záchranářského vrtulníku v Žilině, která se ke zraněnému Čechovi potřebovala dostat. Se záchranou nakonec pomáhali i další turisté, kteří Čecha dle instrukcí záchranné služby opatrně přenesli pod hřeben. „Na bezpečnějším místě přečkali se zraněným až do příchodu zdravotní pomoci. Po vyzvednutí vrtulníkem byl pacient transportován do nemocnice," sdělili dále záchranáři.

Nejednalo se o první případ

V pondělí došlo na slovenské hoře Kriváň ve Vysokých Tatrách k podobnému incidentu s ještě horším koncem. Skupinu polských turistů při bouři překvapil elektrický výboj, který jednoho z chodců zabil a dalšího účastníka túry vážně zranil.

Video  V Malé Fatře na Slovensku nepřímo zasáhl blesk českého turistu.  - HZS SK
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání